ABN Amro: ‘Verwerk klimaatrisico’s in de huizenprijs’

Het valt eigenlijk nog wel mee met de gevolgen van de klimaatverandering voor de woningmarkt, stelt hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN Amro. „Bijna nergens komt een stapeling van alle klimaatrisico’s voor. Er klinkt de laatste tijd een toontje dat we in Nederland vechten tegen de ondergang, maar op de meeste plaatsen spelen de problemen niet, of ze zijn behapbaar.”

Phlippen deed, met haar collega’s Christiaan Schreuder en Bram Vendel, onderzoek naar waar in Nederland verzakkingen, overstromingsrisico’s en achterstallige verduurzaming tot grote ellende bij woningbezitters kunnen leiden. De bank kijkt al vijf jaar met grote interesse naar de effecten van klimaatverandering op de woningmarkt; zouden immers de kosten van klimaatadaptatie niet zo hoog kunnen worden dat bewoners hun hypotheek niet meer kunnen betalen en banken daardoor grote risico’s lopen? Phlippen: „Wij hebben vrij snel geconcludeerd dat zoiets als funderingsschade of een overstroming natuurlijk vreselijk zijn voor de mensen zelf, maar dat het probleem als geheel zo beperkt is dat we het als bank gemakkelijk kunnen hebben.”

Hoe dan ook; alertheid is gewenst, blijkt uit een dinsdag verschenen rapport; er zijn in Nederland negenhonderd wijken waar de verduurzaming van de woning of fysieke klimaatrisico’s „mogelijk te veel gevraagd” zijn voor de eigenaren. In negentig van deze wijken speelt een combinatie van twee klimaatrisico’s „terwijl huishoudens kwetsbaar zijn”. En in negentien van deze negentig wijken is meer dan 70 procent van de woningen in particulier eigendom. Dat gaat dan vaak om laag geprijsde woningen, met eigenaren die ook nog eens een relatief laag inkomen hebben. Phlippen: „Er komen veel zaken op Nederland af en de vraag is wat een nieuwe coalitie aan klimaatmaatregelen wil doen. Maar waar we het over eens moeten zijn is, dat dáár, die kwetsbare wijken, de eerste aandacht naartoe moet gaan. Kijk, bij een grachtenpand in Amsterdam met een waarde van twee miljoen is de kans groot dat een funderingsoperatie van 100.000 euro kan worden opgelost. Maar als jouw pand 250.000 euro heeft gekost, is een post van zowat 80.000 een gigantisch verlies.”


Lees ook
AFM: klimaatrisico’s moeten ingeprijsd worden in de prijs van koopwoningen

Overstroming in Valkenburg in 2021. De AFM waarschuwt voor toenemende klimaatschade door overstromingen of juist droogte.

Kwetsbare wijken

In de meeste kwetsbare wijken heeft, volgens de definitie van het onderzoek, meer dan 10 procent van de woningen een flink risico op het gebied van water, fundering of verduurzaming, een gemiddelde WOZ-waarde lager dan 350.000 euro en is het gemiddeld huishoudinkomen lager dan 35.000 euro. „Zulke wijken bevinden zich veelal in steden en in het noorden en westen van Nederland”, aldus het rapport, en ook langs de Maas. „Daar liggen de WOZ-waarde en het gemiddeld inkomen lager dan in de rest van Nederland en is het percentage inwoners dat een eigen huis bezit relatief hoog.”

Het is volgens de onderzoekers aan eigenaren, banken, woningcorporaties, verzekeraars en provinciale en gemeentelijke overheden om „precies onderzoek” te doen naar panden in kwetsbare wijken en vervolgens „maatwerk” te leveren. Phlippen: „Je zou het funderingsherstelfonds kunnen aanspreken. En vervolgens de andere klimaatrisico’s tegelijk aanpakken. Bijvoorbeeld door het huis meteen aan te sluiten op aardwarmte. Je moet dat zo mogelijk collectief en holistisch oplossen, anders heeft een huishouden straks z’n laatste spaargeld in verduurzaming gestoken om vervolgens te ontdekken dat het hele huis aan het verzakken is.”

In het algemeen moet veel meer dan nu aandacht worden gevraagd en informatie worden gegeven over de klimaatrisico’s bij het kopen van een huis, stellen de onderzoekers. Klimaatrisico’s moeten in de prijs van een woning tot uitdrukking komen. Nu al leidt het ontbreken van een gunstig energielabel tot prijskortingen, maar dat zal ook gaan gelden voor de kans op funderings- of waterschade. Phlippen: „Risico’s die nu bekend zijn, moeten tot prijsaanpassingen leiden. Zonder prijskorting draaien de nieuwe huizenkopers op voor herstelkosten en zit een nieuwe generatie met de gebakken peren. Dat is unfair.”


Lees ook
Klimaat zorgt voor waardedaling

Overstromingen

Prijskorting is geen toekomstmuziek. In Zaandam bijvoorbeeld, vertelt Phlippen, communiceert de gemeente actief over risico’s op verzakkingen en maakt deze informatie deel uit van gesprekken tussen makelaars, kopers en verkopers. En dat heeft effect. Phlippen: „We hebben honderdduizenden transacties geanalyseerd en daaruit blijkt dat als er in de verkooptekst een slechte fundering wordt vermeld, dit leidt tot een prijsdaling van 15 procent, gemiddeld 60.000 euro. Met dat bedrag kun je een fundering herstellen.”

Waar de onderzoekers nog wel voor waarschuwen is dit: als woningen relatief goedkoop worden door risico’s op klimaatschade, kunnen uitgerekend „kwetsbare huishoudens” op die woningen afkomen. „Dat zien we in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten gebeuren.” Mensen komen af op een woning die nu ineens betaalbaar is maar banken zouden zulke kopers „niet meer tot de max” moeten financieren. „Omdat die kopers straks het geld niet hebben om te verduurzamen of klimaatschade te herstellen.”

Overigens baseren de onderzoekers van ABN Amro zich bij het risico op overstromingen op de huidige risicokaarten – dat er tot 2050 veel werkzaamheden worden verricht om Nederland verder te beveiligen tegen wateroverlast en overstromingen, is in het onderzoek niet meegenomen.