Promotie, maar niet meer salaris. Wat kun je doen?

Dilemma

„Een paar maanden geleden ben ik overgestapt op een leidinggevende functie binnen het bedrijf waar ik al werkte. Met mijn baas had ik afgesproken dat die stap gepaard zou gaan met een salarisverhoging. De afgelopen tijd heb ik hem hier herhaaldelijk aan herinnerd, waarop hij altijd reageert ‘ermee bezig te zijn’ of ‘nog even te moeten overleggen’. Ik kan het nog tien keer vragen, maar ik denk niet dat de situatie daardoor verandert. Moet ik het opgeven?’

(Man, 48, naam bekend bij de redactie).

Ga het gesprek aan

„Mijn advies is altijd om bij een functiewijziging vooraf heldere afspraken vast te leggen”, zegt Melissa Rutjes. Ze is als senior director bij uitzendorganisatie Walters People dagelijks bezig met het begeleiden van onderhandelingen. Het is volgens haar belangrijk om duidelijk af te spreken wat de verwachtingen zijn in een nieuwe rol, welke impact dat heeft op de arbeidsvoorwaarden en per wanneer de nieuwe situatie ingaat.

„In deze situatie kan ik me voorstellen dat alles op goed vertrouwen is gegaan”, zegt Rutjes. „Iemand stapt over naar een nieuwe functie en krijgt de toezegging dat daar een ander salaris bij komt. Als je dan na een aantal maanden niets hoort, dan komt je leidinggevende afspraken niet na en dat creëert een onveilige werksituatie.”

Toch adviseert ze niet om op te geven, maar om voorbereid het gesprek aan te gaan. „Het is goed om in dat gesprek aan te geven dat je heel benieuwd bent waarom er nog geen uitkomst is.” Volgens Rutjes is het belangrijk om geen verwijten te uiten, maar om te proberen naar boven te krijgen waar de leidinggevende tegenaan loopt. „Misschien is er bijvoorbeeld intern iets aan de hand. Zodra je weet wat er speelt, kun je nadenken over een oplossing, en ook vragen wanneer je die concreet kunt verwachten.”

Ook onderhandelexpert Maarten Olivier van het platform salarisonderhandeling.nl adviseert het gesprek aan te gaan. „Je moet nooit een mogelijkheid laten schieten om te onderhandelen, zoveel van dit soort momenten krijg je niet.” Dat gesprek moet volgens Olivier niet spontaan plaatsvinden bij de koffieautomaat: „Introduceer het tijdens een regulier werkoverleg met jouw leidinggevende.”

„Het is belangrijk om dit werkoverleg goed voor te bereiden, dat wordt dat vaak vergeten”, zegt Olivier. „Stel voor jezelf een agenda op, zo borg je dat er voldoende tijd is om het onderwerp te bespreken. Bedenk goed hoe je het onderwerp wil introduceren en bereid antwoorden op mogelijke vragen en tegenargumenten voor. En zorg dat je een paar korte punten kunt uitleggen waarom je salarisverhoging zou moeten krijgen.”

Tijdens het gesprek is het volgens Olivier belangrijk om uit te leggen hoe jij je voelt bij de huidige situatie. „Als je tegen je leidinggevende zegt: ‘Kun je je voorstellen dat het niet heel prettig voelt om al een tijd nieuwe taken uit te voeren, zonder dat daar iets tegenover staat’, dan is er geen manager die daar ‘nee’ op kan zeggen.” Olivier adviseert tijdens het werkoverleg niet te veel in te gaan op de inhoud, maar een vervolgafspraak te maken. „Dit geeft je leidinggevende de mogelijkheid zich voor te bereiden en met een concreet voorstel te komen.”

Stel je eigen grens

„Voor je het gesprek aangaat, is het goed om een salarisbenchmark te doen in jouw branche”, zegt Rutjes. Het oude salaris zou niet het uitgangspunt moeten zijn, maar het marktconforme salaris. „Onderzoek wat de gemiddelde salariëring is voor jouw functiegroep en zet op een rij wat er binnen jouw functie aan taken en verantwoordelijkheden is veranderd sinds je in de leidinggevende functie bent gestapt.”

Op basis van die maatstaf kun je verschillende scenario’s uitwerken, zegt Olivier. „Bedenk wat voor jou een no-go is, wanneer je een voorstel acceptabel vindt, en wat voor jou de ideale situatie zou zijn.” Salaris is een belangrijk onderdeel, maar het is ook mogelijk om te onderhandelen over voorwaarden als werktijden, een auto of vakantiedagen, zegt Olivier. „Uiteindelijk gaat het om de hele balans.”

Hoever de organisatie daarin wil gaan, hangt volgens Olivier af van de positie van de werknemer. „In dit geval heeft iemand promotie gemaakt binnen het bedrijf, dus ik neem aan dat het wel goed zit. Maar als de organisatie negatief naar je kijkt, zal de organisatie niet zo snel bereid zijn jouw arbeidsvoorwaarden aan te scherpen.”

„Je moet goed nadenken over de conclusies”, zegt Rutjes. „Het kan zijn dat de leidinggevende het meteen gaat regelen. Maar het is ook mogelijk dat de leidinggevende onduidelijk blijft of de belofte niet doorzet. Dan moet je zelf bedenken of je vertrouwen geschonden is, of dat je gelukkig genoeg bent zonder hoger salaris.”

Dreigen te vertrekken is volgens Rutjes geen goede oplossing. „Als de salarisverhoging pas komt nadat je hebt gezegd dat je anders vertrekt, is dat dan een organisatie waar je op je plek bent? Dat kan zo zijn natuurlijk, maar persoonlijk ben ik daar geen fan van.”

Dus

Het is niet verstandig om meteen op te geven, hoe vervelend het ook voelt dat de leidinggevende zijn belofte nog niet is nagekomen. Je kunt het best goed voorbereid het gesprek aangaan met je leidinggevende, en daarin proberen te achterhalen waarom de salarisverhoging niet is doorgevoerd en uitleggen hoe je je daarbij voelt. Verder is het slim om vooraf scenario’s uit te denken: bij welke voorwaarden ben je tevreden, en wat ga je doen als de verhoging toch niet wordt doorgevoerd?