Avondklok in Sierra Leone na aanval op kazerne: ‘We gaan Sierra Leone schoonvegen’

In heel Sierra Leone is zondag een avondklok afgekondigd, nadat een gewapende groep eerder op de dag een kazerne nabij het presidentieel paleis in de hoofdstad Freetown aanviel. Ook is een aantal gevangenen uitgebroken met hulp van buitenaf: volgens de regering moesten de beveiligers zich ‘om tactische redenen terugtrekken’. Alle vluchten van en naar het land zijn geschrapt.

President Julius Maada Bio heeft aangekondigd dat de aanval op de kazerne is afgeslagen en dat zijn troepen de gewapende groepen naar de buitenwijken van Freetown hebben verdreven, maar het is voor NRC niet mogelijk om dat te verifiëren. De Britse omroep BBC omschreef onder meer hoe zwaarbewapende mannen eerder op zondag een politievoertuig kaapten. De zender zag mensen op straat scanderen dat ze Sierra Leone zullen ‘schoonvegen’.

Het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas schrijft in een verklaring op X „met complete walging kennis te hebben genomen van een plan van bepaalde individuen om zichzelf te bewapenen en de vrede en grondwettelijke orde te verstoren”. In Afrika is sinds 2020 een tiental succesvolle coups gepleegd, met name in het westen van het continent. Ecowas spreekt niet van een staatsgreep in Sierra Leone, maar de organisatie benadrukt wel „geen enkele tolerantie te hebben voor ongrondwettelijke wisselingen van overheden”.

‘Frontale aanval op democratie’

In juni van dit jaar won de zittende president Bio met 56 procent van de stemmen de presidentsverkiezingen, precies genoeg om een tweede stemronde te voorkomen. Volgens verkiezingswaarnemers uit onder meer de Verenigde Staten en Europa was er sprake van intimidatie van kiezers, waren er ‘statistische onregelmatigheden’ in het stemproces en was er een verdacht hoge opkomst in sommige kiesdistricten. De politieke rivaal van Bio, oppositieleider Samura Kamara, accepteerde de uitslag niet en noemde de verkiezingen „een frontale aanval op onze prille democratie.” Zijn partij boycot de president.

In augustus werd een aantal militairen aangehouden en beschuldigd van het plannen van een coup tegen de president. Of zij de gedetineerden zijn die zondag uit de gevangenis in Freetown zijn gebroken, is nog onduidelijk.


Lees ook
In Sierra Leone, eens een succesverhaal in de regio, staat de democratie onder druk

Door Sierra Leones veiligheidsdiensten werden verkiezingswaarnemers ervan beschuldigd dat zij met hun kritiek op de uitslag voor „onnodige spanningen” in het land zouden zorgen.