Constitutionele afkeuring begrotingstruc bedreigt coalitie Scholz

Bondskanselier Olaf Scholz (SPD) is geen groot redenaar of visionair, maar met Scholz, zo was lange tijd de overtuiging onder veel Duitse burgers, staat tenminste een ervaren vakman aan het hoofd. Maar ruim twee jaar na zijn verkiezingswinst in september 2021 heeft dat imago van de Duitse kanselier forse deuken opgelopen. Meest recent was een gevoelige klap van het Constitutioneel Hof in Karlsruhe. Vorige week oordeelde het Hof dat de begroting van 2021 ongrondwettig is, wat de coalitie een gat van 60 miljard euro in de begroting oplevert. Het begrotingstekort zorgt voor grote onrust in de coalitie van SPD, Groenen en FDP. En Scholz, als voormalig minister van Financiën (2018-2021), had deze begrotingsblunder moeten voorkomen, menen veel critici.

In het voorjaar van 2021 werd onder de regering-Merkel 60 miljard euro opgenomen om de coronacrisis in te dammen. Dat geld bleek uiteindelijk niet nodig voor de pandemiebestrijding, dus hevelde de regering-Scholz het bedrag over naar een fonds voor de energietransitie. Die truc, oordeelde het Hof in Karlsruhe vorige week, gaat tegen de wet in, en het geld moet terug. Voor de coalitie is dat een fundamenteel probleem, omdat het geld voor het transitiefonds een soort kit tussen de Groenen en de liberale FDP vormde: de Groenen willen investeren in de verduurzaming van industrie en energievoorziening, en de FDP wil zich aan de strenge Duitse begrotingsregels houden. Met het fonds kwam Scholz beide coalitiepartners tegemoet.

De regering-Scholz verslikt zich deze dagen dus in de befaamde Duitse Schuldenbremse, een wet die het begrotingstekort behapbaar moet houden. Volgens veel economen is die Schuldenbremse niet meer van deze tijd, omdat geïnvesteerd moet worden in de transitie van de industrie en bovendien in defensie. In noodgevallen, zoals in een pandemie, mag de begrotingsregel wel worden opgeschort.

Maar voor de liberale FDP is de Schuldenbremse een heilig huisje. Donderdag zei minister van Financiën en FDP-voorzitter Christian Lindner in een korte en zeer omfloerste verklaring dat hij inderdaad voor 2023 de Schuldenbremse uit zal zetten, een besluit dat door een meerderheid in de Bondsdag moet worden goedgekeurd. Dan komt het geld voor het transitiefonds op de begroting van 2023.

Lindner kondigde ook aan dat er in 2024 weer flink gespaard zal worden. Vrijdag ontsloeg Lindner bovendien staatssecretaris Werner Gatzer, die als staatssecretaris op Financiën al achttien jaar waakt over de begrotingen van opeenvolgende ministers. Gatzer wordt gezien als één van de architecten van de truc die de coalitie nu doet wankelen, en is natuurlijk tegelijkertijd een geschikte bliksemafleider voor Lindner en Scholz.

Het acute tekort heeft Lindner daarmee cosmetisch opgelost, maar het fundamentele probleem blijft. Voor de begroting van 2024 zullen de wensen van de coalitiepartners zonder dempende spaarpotjes op elkaar knallen. De SPD wil hogere belastingen, de FDP beslist niet.

De Groenen willen met investeringen de industrie toekomstbestendig maken, de FDP rekent daarvoor op de markt. De FDP wil sociale toeslagen korten, maar de verhoging daarvan is hét thema van de SPD. Om al die belangen met elkaar te verenigen zal Olaf Scholz leiding moeten nemen, meer dan in de eerste twee jaar van zijn ambtsperiode.


Lees ook
‘Eigenlijk zouden nu ook aan Duitsland sancties moeten worden opgelegd’

<strong>Christian Lindner</strong> (FDP), de Duitse minister van Financiën, eind mei bij het Duitse parlement in Berlijn.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/constitutionele-afkeuring-begrotingstruc-bedreigt-coalitie-scholz.jpg”><br />
</a></p>
<div class=