Opinie | Bescherm het klimaat en de rechtsstaat, stem progressief

Woensdag neemt Nederland een besluit. Op het stembiljet staan 26 partijen, maar we hebben deze verkiezingen slechts één keuze: de keuze tussen opbouw of afbraak. Kiezen we voor een toekomst of houden we, tegen beter weten in, vast aan het verleden? Zonder een progressieve overwinning gaat Nederland niet rechtsaf, maar rechtsomkeert.

Het verleden heeft ons veel gebracht. Welvaart, vrijheid, veiligheid en gezondheid, voor de een iets meer dan voor de ander. Veel van deze verworvenheden staan nu op het spel. Meer dan een miljoen Nederlanders leven volgend jaar in armoede. Het woningtekort en de druk op de zorg drijven mensen tot wanhoop. Oorlogen leveren internationale maar ook binnenlandse spanningen op. En niet in de laatste plaats: de klimaat- en natuurcrisis, die als een schaduw over de wereld valt en ook in Nederland op korte termijn tot grote schade en ontwrichting zal leiden.

Een politicus zou zeggen: onze bestaanszekerheid wankelt. Instabiele tijden vragen om een stabiele regering. Een kabinet dat geen afbreuk doet aan de democratische rechtsstaat, zodat onze mensenrechten geborgen zijn. Een kabinet dat begrijpt dat het beschermen van onze bestaanszekerheid ten tijde van een klimaatcrisis vraagt om lange termijn-plannen, die nu moeten worden uitgevoerd. Dit is het kritieke decennium in de strijd tegen klimaatverandering, zegt het IPCC. Als ons klimaatbeleid nu stagneert, dan gaan we onze klimaatdoelen nooit meer halen.

Om deze reden merkte Frans Timmermans tijdens zijn Abel Herzberglezing in september op dat Nederland behoefte heeft aan kathedralenbouwers, die het geduld en de moed hebben om Nederland toekomstbestendig te maken. Dat betekent vooral: welvaart beter verdelen, rechtsstaat bestendigen, klimaatcrisis aanpakken. Dat zijn geen gestes aan andere mensen of andere landen, maar dat is welbegrepen eigenbelang.

Toch geven de peilingen aan dat Nederland weinig behoefte heeft aan kathedralen. Een coalitie met VVD, PVV, NSC en BBB ligt namelijk voor de hand. Vier partijen die allemaal geen klimaatbeleid willen voeren waarmee de opwarming tot 1,5 graad kan worden beperkt. Vier partijen die allemaal zijn berispt door de Nederlandse Orde van Advocaten, omdat de plannen uit hun verkiezingsprogramma’s afbreuk doen aan de rechtsstaat.

Terwijl links discussieert over ideologische principekwesties, lopen Yesilgöz, Wilders, Omtzigt en Van der Plas zich warm voor een cynisch potje coalitiekoehandel. Een stuk minder immigratie voor Omtzigt, een stuk minder klimaatbeleid voor Van der Plas. Meer belastingvoordelen voor multinationals voor Yesilgöz, minder rechtsbescherming voor vluchtelingen voor Wilders. We nemen wat discriminatie op de koop toe. Vriendelijk bedankt, het was prettig zaken met u te doen.

Yesilgöz zal als beschermvrouwe van het klimaat Wilders ervan moeten weerhouden om ‘al het klimaatbeleid in de shredder’ te doen belanden, terwijl Van der Plas genoegzaam achterover leunt. Omtzigt zal de ambitie om de veestapel in te krimpen snel laten varen, als hij daarvoor in de plaats steun krijgt voor zijn Constitutioneel Hof, de wassen neus die hij presenteert als panacee voor alle problemen. Deze race to the bottom betekent niet alleen de stagnatie van het klimaatbeleid, maar ook de afbrokkeling van de rechtsstaat. We bestendigen geen verworvenheden, we verliezen ze.

Kathedralen zijn dus te hoog gegrepen. Het enige waar Nederland op kan hopen is de bouw van een kolossale, progressieve dam, die voor deze afbraakcoalitie wordt opgetrokken. Deze dam is maar op een manier effectief: als een progressieve partij de grootste wordt. Bouw daaraan mee, als niet voor uzelf, dan wel voor uw (klein)kinderen.