COA wil tot 750 miljoen euro uittrekken voor noodopvang van asielzoekers op schepen

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is bereid de komende jaren tot 750 miljoen euro extra uit te trekken voor noodopvang op schepen. COA-voorzitter Milo Schoenmaker zegt maandag tegen dagblad Trouw dat de organisatie „nog langere tijd” gebruik wil maken van opvangboten. „Schepen zijn ingericht voor een langer verblijf en je legt ze relatief gemakkelijk aan de wal.”

Het COA zou bovendien makkelijk van de schepen afkunnen, mochten er toch minder asielzoekers naar Nederland komen. „Als we op enig moment kunnen concluderen dat schepen niet meer nodig zijn, dan zijn er clausules om van de huur af te zien”, aldus Schoenmaker. „Dat is voorlopig echter niet de verwachting.”

De afgelopen jaren zette het COA vaker in op noodopvang: oude gebouwen, gymzalen, evenementenhallen en ook schepen waar mensen tijdelijk kunnen verblijven. Met name sinds de zomer van 2022, toen het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol raakte en mensen op de grond en buiten moesten slapen, kwamen er noodlocaties bij. Ook op schepen werden toen mensen opgevangen, zoals op de MS Galaxy in Amsterdam en de MS Silja Europa in Velsen-Noord.

Hoger budget

Het aantal opvanglocaties ligt nu op 234 – fors meer dan de 67 die er in 2017 nog waren. Momenteel verblijven er ruim 60.000 asielzoekers en statushouders in Nederland. Van hen woont bijna 38 procent in noodopvanglocaties van het COA en zo’n 10 procent buiten toezicht van de opvangorganisatie. De rest wordt in de reguliere COA-opvang gehuisvest.

Met de groei van het aantal noodopvanglocaties steeg de begroting van het COA ook aanzienlijk. In 2018 had de organisatie nog een budget van zo’n 600.000 euro, dit jaar is dat ruim 1,1 miljoen euro. Gevraagd naar de gestegen uitgaven, antwoordt COA-voorzitter Schoenmaker bij Trouw: „We doen daar nuttig werk mee, want we geven mensen die op de vlucht zijn een dak boven hun hoofd. Tegelijkertijd weten we dat het goedkoper kan. Noodopvang is duurder dan investeren in een locatie waar we tien tot vijftien jaar kunnen blijven.”


Lees ook
Velsen-Noord mag stemmen over asielzoekersschip: ‘Moeten wij die arme stakkers nu wegsturen?’

De Silja Europa, aangemeerd aan de kade van een verlaten industrieterrein, net buiten Velsen-Noord. Op een cruiseschip, dat van alle luxe is ontdaan, worden duizend asielzoekers opgevangen.