Internationaal Gerechtshof: Armeense vluchtelingen moeten veilig terug kunnen naar Nagorno-Karabach

Etnische Armeniërs die zijn gevlucht uit Nagorno-Karabach, de Armeense enclave in Azerbeidzjan, moeten veilig kunnen terugkeren naar hun woonplaats. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag vrijdag geoordeeld. Verder moet Azerbeidzjan van het Gerechtshof de veiligheid garanderen van overgebleven Armeniërs in de enclave: zij moeten daar kunnen wonen, en ook veilig kunnen vertrekken als zij dat willen. Het hof geeft Azerbeidzjan twee maanden om maatregelen te treffen, meldt persbureau Reuters.

In september voerde het Azerbeidzjaanse leger een bliksemaanval uit op Nagorno-Karabach en veroverde het gebied. In de separatistische regio, die tot aan de verovering de facto zelfstandig opereerde in Azerbeidzjan, woonden zo’n 120.000 etnische Armeniërs. Sindsdien is volgens Armenië bijna de gehele bevolking van de enclave gevlucht uit angst voor onderdrukking. Een paar dagen na de aanval werd onder bemiddeling van Rusland een staakt-het-vuren getekend tussen de Azerbeidzjaanse regering en Armeense separatisten.


Lees ook
‘Exodus uit Nagorno-Karabach is etnische zuivering’

<strong>De evacuatie van Nagorno-Karabach</strong> is een etnische zuivering, zegt jurist Nariné Ghazaryan. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/internationaal-gerechtshof-armeense-vluchtelingen-moeten-veilig-terug-kunnen-naar-nagorno-karabach.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Armenië sprak vervolgens van een etnische zuivering en <a rel=stapte naar het ICJ. Etnisch Armeense bewoners mogen niet middels „geweld of intimidatie” gedwongen worden te vluchten of te blijven, sprak het hof van de Verenigde Naties vrijdag. De regering van Azerbeidzjan zei in een weerwoord dat zij Armeniërs stimuleren terug te keren naar het zo goed als verlaten Nagorno-Karabach. Internationaal wordt Nagorno-Karabach erkend als onderdeel van Azerbeidzjan.