Omstreden onkruidverdelger glyfosaat nog eens 10 jaar welkom op de Europese markt

De Europese Commissie heeft de toelating van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat op de Europese markt donderdag met tien jaar verlengd. De vorige vergunning zou op 15 december aflopen. Omdat de lidstaten van de Europese Unie het net als vorige maand niet eens konden worden, kon de Commissie haar plan doorzetten. De benodigde aanzienlijke meerderheid voor een verbod op het bestrijdingsmiddel, vanwege vermoedens dat het middel kankerverwekkend is, bleef uit. Nederland, Duitsland en Frankrijk onthielden zich van stemming, meldt persbureau ANP.

Aan de verlenging van de vergunning zijn wel „nieuwe voorwaarden en beperkingen” gekoppeld, schrijft de commissie. Zo mag glyfosaat niet langer gebruikt worden om nog voor de oogst gewassen mee te drogen, en komen er regels voor de dosering van de onkruidverdelger. Het middel, dat in de landbouw massaal wordt ingezet, mag daarnaast niet worden gebruikt op speel- en sportvelden.

Het gebruik van glyfosaat heeft veel discussie opgeroepen binnen de Europese Unie. Tegenstanders menen dat het middel kankerverwekkend is, de ziekte van Parkinson kan veroorzaken en biodiversiteit bedreigt. Volgens de Europese Commissie zijn die zorgen niet gestoeld op wetenschappelijk bewijs. Glyfosaat zou veilig zijn, mits goed toegepast. In die overtuiging voelt de Commissie zich gesterkt door honderden studies en de conclusies van nationale autoriteiten en milieuorganisaties.

Gekwalificeerde meerderheid

Voor een verbod op glyfosaat in de Europese Unie was een ‘gekwalificeerde meerderheid’ nodig, die 55 procent van de lidstaten of 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigt. Omdat Nederland zich van stemming heeft onthouden, hoorde het bij het blokkade- noch het verleningskamp.

De stemonthouding van landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) is een directe weigering gehoor te geven aan de Tweede Kamer, die de minister in meerdere moties verzocht om tegen verlening van het gebruik van de onkruidverdelger te stemmen. Adema wilde geen kant kiezen in de discussie. Enerzijds dichtte hij het positieve oordeel van CTGB, het Nederlandse instituut dat gewasbeschermingsmiddelen, geloofwaardigheid toe. Aan de andere kant wilde hij maatschappelijke bezwaren niet zomaar aan de kant schuiven.


Lees ook
Stemming over omstreden pesticide glyfosaat eindigt in impasse. Waarom gaat de EU niet mee met het advies?

Elke lente doet <strong>glyfosaat </strong>de landbouwpercelen opnieuw <strong>gifgeel kleuren</strong>: het pesticide doodt álle planten.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/omstreden-onkruidverdelger-glyfosaat-nog-eens-10-jaar-welkom-op-de-europese-markt.jpg”><br />
</a> </p>
<aside data-article-id=