Navigatie-apps kunnen volgend jaar waarschuwingen bij schoolzones geven

Wie met de auto in de buurt van een school rijdt, kan vanaf volgend jaar een waarschuwing krijgen om voorzichtiger te gaan rijden. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) meldt woensdag dat het in de loop van 2024 data over de locaties en vakantiedagen van scholen met aanbieders van navigatie-apps gaat delen, zodat die meldingen aan automobilisten kunnen doorgeven. De digitale melding komt bovenop de borden die bij schoolzones staan.

Een woordvoerder van I&W zegt dat het ministerie onder meer met Google Maps en automerken Kia en Hyundai contact heeft. „Zij zijn van plan om komend jaar de data te gebruiken die we beschikbaar stellen.” Hoe precies is aan de bedrijven zelf: ze kunnen er bijvoorbeeld ook voor kiezen om in plaats van een waarschuwing de route om de schoolzone heen te leiden.

Vorig jaar december begon in vijf gemeenten een proef met een waarschuwingen via navigatiesystemen. Automobilisten kregen een seintje als ze rond het begin of het einde van een lesdag in de buurt van een school reden, bijvoorbeeld in de vorm van een gesproken bericht of een waarschuwingstekst met de boodschap: „Je nadert een schoolzone. Matig je snelheid”.

Landelijk

Van de 3.500 deelnemers van die proef gaf volgens I&W ruim twee derde aan de waarschuwing via de apps waardevol te vinden, en zei de helft het rijgedrag na een waarschuwing te hebben aangepast. Vanwege die resultaten verwerkt I&W de schoolgegevens binnenkort in zijn zogeheten Nationale Dataportaal Wegverkeer, waar aanbieders van navigatie-apps verkeersinformatie uit putten. De overheid werkt vaker samen met navigatie-apps om verkeersveiligheid te verbeteren.

Demissionair minister Mark Harbers (VVD) van I&W noemt de uitkomst van de proef in een verklaring „heel mooi”. „Als mensen hun rijgedrag aanpassen door een alarm dat ze krijgen in hun auto, zijn ze extra scherp en daarmee wordt de kans op ongelukken kleiner.” Volgens de woordvoerder is Nederland het eerste land dat zulke waarschuwingen rondom scholen mogelijk maakt.