Een extra tandartsopleiding in Rotterdam

1. Wat is het voorstel?

Een extra tandartsopleiding in Rotterdam om het tekort in Zeeland en Zuid-Holland-Zuid tegen te gaan.

2. Wie doet het voorstel?

De SGP.

3. Wat is de reden?

In heel Nederland hebben sommige tandartsen een patiëntenstop ingesteld, er zijn dorpen zonder tandarts. Oorzaak: er stoppen meer tandartsen dan erbij komen. Het tekort zal de komende jaren groeien, ook omdat veel pas afgestudeerde tandartsen parttime willen werken.

Nederland telt nu zo’n 10.200 tandartsen, Over tien jaar is 42 procent van hen gestopt, de meesten gaan met pensioen.

Tegelijkertijd neemt de vraag toe. De bevolking groeit, oudere mensen houden langer hun eigen gebit en er is meer aandacht voor tandzorg voor kinderen.

Veel partijen (onder meer NSC, GroenLinks-PvdA, PVV, BBB) hebben in hun verkiezingsprogramma opgenomen dat de tandarts in het basispakket moet – en dus gratis wordt.

Zeeland en Flevoland hebben het grootste tekort aan tandartsen. In Zeeland is de druk extra groot, omdat ook toeristen en arbeidsmigranten mondzorg nodig hebben. Verder heeft de provincie relatief veel buitenlandse tandartsen waardoor het bestand minder stabiel is – bijna de helft van hen keert na korte of langere tijd terug naar het geboorteland. „De Zeeuwse tandartsen kunnen het niet meer bolwerken”, zegt Ardjan Boersma, SGP-fractiemedewerker in de Tweede Kamer.

Veel studenten tandheelkunde blijven na hun opleiding wonen in de omgeving van de stad waar ze studeerden – de opleidingen zijn nu in Groningen, Amsterdam en Nijmegen. Daarom zou een extra opleiding in Rotterdam voor verlichting in Zuid-Holland-Zuid en Zeeland kunnen zorgen. Het Zeeuwse provinciebestuur dringt bij het kabinet al langer aan op een opleiding in Rotterdam. Dat de SGP deze wens in het programma heeft opgenomen, is niet vreemd; de partij heeft een grote achterban in Zeeland. „Onze provinciale fractie brengt dit zeer geregeld onder onze aandacht”, zegt Boersma.


Lees ook
Steeds meer tandartsen voeren een patiëntenstop in: ‘Mensen kunnen nergens terecht’

Tandarts <strong>Nicole van Kooij</strong> (rechts) aan het werk. Haar praktijk De Elementen in Zeewolde zit helemaal vol. „Soms krijgen we hele sollicitatiebrieven: ‘Ik heb een goed gebit, heb je echt geen plek?’”” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/een-extra-tandartsopleiding-in-rotterdam.jpg”><br />
</a> </p>
<p class=4. Kan het?

Het kabinet heeft vlak voor de zomer besloten het aantal opleidingsplekken voor tandartsen uit te breiden van 259 naar 345 – 86 extra plaatsen dus. De vraag is waar die terechtkomen. De bestaande opleidingen kunnen een groot deel herbergen (en dat is goedkoper), maar het Rotterdamse Erasmus MC wil graag een eigen opleiding. Er zijn minimaal vijftig plekken nodig voor een levensvatbare opleiding.

Demissionair minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, D66) moet de knoop doorhakken. In juni schreef hij in een Kamerbrief dat „het zaak is meerdere oplossingsrichtingen te verkennen”, zoals het openen van dependances in de regio, die vallen onder de huidige opleidingen. Ook volgt nog een onafhankelijk advies van de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs over een nieuwe opleiding.

5. Maakt het voorstel in de praktijk verschil?

Voorlopig niet. Als het Erasmus MC een opleiding begint, gaan de eerste tandartsen op zijn vroegst vanaf 2030 aan de slag. En dan blijft de vraag: als tandartsen in Rotterdam afstuderen, gaan ze dan in Zeeland wonen en werken?