Buitenlandse Zaken doet aangifte vanwege lekken documenten over Gaza aan NRC

Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet aangifte vanwege het lekken van „vertrouwelijke, niet-openbare correspondentie” aan NRC. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie woensdag. NRC schreef deze en vorige week twee artikelen op basis van dergelijke interne documenten, waarin ambtenaren de politiek waarschuwden voor mogelijke Israëlische schendingen van het oorlogsrecht. Het is niet duidelijk of Buitenlandse Zaken weet welke medewerkers hebben gelekt.

Volgens Buitenlandse Zaken hebben de medewerkers die hebben gelekt zich niet gehouden aan de Gedragscode Integriteit Rijk, waarin onder meer de omgang met geheime documenten staat beschreven. Secretaris-generaal van het ministerie Paul Huijts schrijft in een verklaring die ook naar medewerkers is verstuurd: „Het bewust lekken raakt het functioneren van onze organisatie in de ziel en zaagt aan het onderlinge vertrouwen van collega’s. Het raakt bovendien de veiligheid van onze mensen.” Zolang de aangifte in behandeling is, kan het ministerie niet verder ingaan op de zaak, aldus een woordvoerder.

‘Schending oorlogswetten’

NRC schreef maandag dat de defensieattaché van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv had gewaarschuwd dat Israël „onevenredig geweld” gebruikt in Gaza. Daarbij vernietigt Israël bewust „civiele infrastructuur” zoals bruggen, wegen en wooncomplexen, wat het „hoge aantal doden in Gaza” verklaart. Volgens critici zou het gaan om „een schending van internationale verdragen en oorlogswetten”. Het ministerie van Buitenlandse zaken schreef eerder op X dat het artikel een „selectief en incompleet beeld” schetst, dat „geenszins een weergave van het Nederlandse beleid is”.


Lees ook
Diplomatiek memo van Nederlandse ambassade: Israël gebruikt ‘onevenredig geweld’

Palestijnen rouwen tijdens een begrafenis in Gaza.

Een week eerder onthulde NRC dat Nederland doorgaat met het leveren van onderdelen voor Israëlische F-35-gevechtsvliegtuigen, ondanks ambtelijke waarschuwingen dat Israël mogelijk „ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht” begaat met de vliegtuigen. Tussen 2004 en 2020 weigerde Nederland 29 keer een vergunning te verlenen voor militaire export aan Israël.


Lees ook
Nederland blijft Israël F35-onderdelen leveren ondanks waarschuwing schending oorlogsrecht

Een Israëlisch F-35-gevechtsvliegtuig, tijdens een afstudeerceremonie op Hatzerim luchtmachtbasis, in 2019.