Brussel verlaagt groeiverwachting Europese economie, zelfs Duitse krimp verwacht

De Europese economie heeft het nog altijd moeilijk en groeit dit jaar maar magertjes. In haar reguliere economische prognose verlaagt de Europese Commissie de groeiverwachting voor de EU verder. De blijvend hoge inflatie en de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) worden gevoeld en hebben bij huishoudens en bedrijven „hun tol geëist”, aldus Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Financiën).

Ging Brussel dit voorjaar nog uit van een economische groei in 2023 van rond de 1 procent, inmiddels is dat bijna gehalveerd tot 0,6 procent. Uit de jongste indicatoren maakt de Commissie op dat de Europese economie ook dit laatste kwartaal blijft kwakkelen. Volgend jaar verwacht ze dat de economie aantrekt, hoewel de voorspelde 1,3 procent groei voor 2024 nog altijd flink lager is dan de eerdere prognose van 1,7 procent groei.

De economische vooruitzichten voor Duitsland blijven somber. Nog altijd verwacht Brussel dit jaar een Duitse krimp van 0,3 procent. Het land kampt met een lagere industriële productie, deels door hoge energieprijzen, maar ook met moeilijke afzetmarkten omdat het in onder meer China economisch minder goed gaat. Volgend jaar zal de Duitse economie naar verwachting met niet meer dan 0,8 procent groeien.

Energieprijzen

Voor Nederland gaat Brussel nog altijd uit van een groei dit jaar van 0,6 procent, hoewel de Nederlandse economie de eerste helft van dit jaar kromp en die teruggang volgens de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek het derde kwartaal doorzette. Ook de Nederlandse economie groeit volgend jaar slechts licht, met 1,1 procent.

De onzekerheid blijft tegelijkertijd groot, vooral door de ontwikkeling van de energieprijzen – zeker nu naast de Oekraïne-oorlog het conflict in het Midden-Oosten is opgelaaid. Vooralsnog zijn de effecten van dat laatste op de energiemarkt gering, schrijft de Commissie. Tegelijk ziet ze „een risico op verstoringen van de energievoorziening die mogelijk een aanzienlijke impact kunnen hebben op de energieprijzen, de mondiale productie en het algemene prijsniveau”.

Inflatie daalt

Positieve signalen zijn er ook. De afgekoelde economie heeft een gunstig effect op de inflatie, die nu duurzaam lijkt te dalen. De Commissie schat dat de inflatie vorige maand in de eurozone 2,9 procent was, tegenover 10,6 procent een jaar eerder. In de eurozone komt de inflatie dit jaar op 5,6 procent uit, tegenover 8,4 procent vorig jaar. Wel gaat de daling langzaam, en trager dan eerder verwacht. In 2024 blijft de inflatie in de eurozone met 3,2 procent hoog en daalt ze in het jaar erop maar tot 2,2 procent – nog altijd boven de 2 procent waarop de ECB met haar monetaire beleid mikt.

Intussen blijft de arbeidsmarkt in de EU sterk. Met 6 procent is de werkloosheid historisch laag, en voor de komende jaren zal dat cijfer naar verwachting niet stijgen. Nederland zit met 3,6 procent werklozen flink onder het EU-gemiddelde. Het heeft nu een van de laagste werkloosheidscijfers in Europa.