Wellicht laatste kans om abortus te decriminaliseren, vreest Kamerlid

Met lede ogen zag Corinne Ellemeet, Tweede Kamerlid voor GroenLinks-PvdA, aan hoe SGP-lijsttrekker Chris Stoffer een bezoek bracht aan pro-life ‘wakers’ voor een abortuskliniek. Ze spreekt van een „radicalisering van de SGP”. „Kees van der Staaijs opvattingen over abortus stonden altijd al haaks op de mijne”, vertelt ze, „maar hij is nooit op een stoep bij een abortuskliniek gaan staan”.

Na de verkiezingen op 22 november zegt Ellemeet de politiek vaarwel. Als laatste politieke daad dient ze woensdag een initiatiefwet in om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen. Het zal nog maanden duren voordat de initiatiefwet is behandeld en de huidige Tweede Kamer zal er niet meer over stemmen. Maar misschien is het wel een laatste kans, meent Ellemeet. Ze vreest dat abortus in een aankomend rechts kabinet minder hoog op de agenda zal staan.

Volgens de politicus is het hoog tijd om abortus te decriminaliseren. „Door het strafrecht als vertrekpunt te nemen voor abortus criminaliseer je zowel de arts als degene die de abortus krijgt.” Abortus moet volgens haar als zorg in plaats van misdaad worden beschouwd. Eerder riepen artsen hiertoe op in een manifest, ondertekend door het Nederlans Genootschap van Abortusartsen, de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen.

Bedenktijd afgeschaft

Sinds haar aantreden in 2017 strijdt Ellemeet voor abortuswetgeving. Dankzij twee eerdere initiatiefwetten van Ellemeet met andere partijen wordt de abortuspil nu door de huisarts verstrekt en is de verplichte bedenktijd van vijf dagen afgeschaft.

Ellemeet vindt het een „heel onprettig en beangstigend idee” dat Pieter Omtzigt, die met zijn partij NSC hoog in de peilingen staat, de SGP „ziet als serieuze coalitiepartner”.

Omtzigt sloot onlangs in een interview een centrum-rechts kabinet, bestaande uit VVD, NSC, BBB, CDA, SGP en JA21, niet uit.

Ook op VVD-leider Dilan Yesilgöz is ze niet gerust. De VVD is volgens haar „in principe een bondgenoot op het gebied van abortus”, maar zal regeren belangrijker vinden dan dit thema. Yesilgöz wil een rechts kabinet met Omtzigt vormen, denkt Ellemeet. „En dan sneuvelt abortus uit het strafrecht als eerste.”

Ellemeet hoopt de kiezer te kunnen waarschuwen. De afgelopen twee jaar is de abortuswetgeving weliswaar verbreed, maar Ellemeet is niet gerust op wat er gaat komen. „Heel veel mensen zijn zich er niet van bewust dat Omtzigt nog conservatiever over abortus heeft gestemd dan het CDA.”


Lees ook
SGP-Kamerlid gaat niet meer naar abortuskliniek in Utrecht

SGP-lijsttrekker Chris Stoffer donderdag bij een abortuskliniek in Rotterdam.