Vlaamse regering bereikt opnieuw stikstofakkoord

De Vlaamse regering is het in de nacht van maandag op dinsdag eens geworden over een nieuw stikstofakkoord. De Vlaamse minister-president Jan Jambon liet op X weten dat daar dinsdag een persconferentie over volgt. Net als Nederland worstelt Vlaanderen al langer met stikstofschade aan natuurgebieden en hoe daarmee om te gaan.

Twee keer eerder bereikte de regering een akkoord volgens nieuwzender HLN, maar die hielden geen stand. Eerder dit jaar werd volgens nieuwszender VRT nog een stikstofdecreet ingediend door twee partijen, maar de Raad van State was kritisch over de wetenschappelijke onderbouwing en uitwerking ervan. In de persconferentie zal duidelijk worden wat er precies in de nieuwe deal staat. VRT meldt dat het nieuwe akkoord de stikstofuitstoot tegen 2030 moet halveren. „Stikstof blijft een zwaard van Damocles boven onze economie, maar we hangen het een stuk steviger vast”, schrijft de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (Omgeving) op X.

De nieuwe deal zou wat minder strikt zijn dan de vorige versie, schrijven Vlaamse media. Zo hoeven piekbelasters niet langer automatisch te sluiten voor 2030, maar kunnen ze er ook voor kiezen om hun stikstofuitstoot sterk te verminderen door investeringen te doen. Ook worden landbouwbedrijven die boven de vastgelegde uitstootdrempel uitkomen niet meer automatisch uitgesloten van een vergunning. Deze bedrijven kunnen een individueel milieuonderzoek laten uitvoeren, waarna per dossier wordt bekeken of een vergunning mogelijk is.