Veertig bouwvakkers voor tweede nacht op rij vast in ingestorte tunnel in India

Zeker veertig bouwvakkers zullen maandag een tweede nacht doorbrengen in een ingestorte tunnel in India. De politie heeft aan internationale persbureaus laten weten dat zuurstof en voedsel als gedroogd fruit worden aangeleverd via pijpleidingen. Meer dan 150 reddingswerkers zijn druk bezig met graven en puin weghalen om hen te bevrijden. De wegwerkers zitten nu ongeveer veertig uur vast in een ruimte die zo’n twee kilometer beslaat. „Het team bevindt zich inmiddels op 15 meter diepte in de tunnel; er moet nog eens 35 meter worden afgelegd”, zei een politieagent tegen persbureau AP.


Lees ook
Hoog in de Himalaya bouwt India dammen voor het opwekken van elektriciteit. Experts waarschuwden al jaren voor de risico’s

Op 8 februari werd het dorp Raini in de Indiase deelstaat Uttrakhand getroffen door een vloedgolf nadat een deel van de hoger gelegen gletsjer was afgebroken.

Reddingswerkers wachten nu op een grote stalen pijp die geleverd wordt. Die zullen zij vervolgens in een opening tussen het uitgegraven puin duwen. Volgens een ambtenaar die met persbureau Reuters sprak, moeten de bouwvakkers daarmee binnen ongeveer 24 uur uit de spelonk worden gehaald. De reddingswerkers hebben contact met de ingesloten bouwvakkers via walkietalkies.

Verzakkend land

Hoe de tunnel kon instorten is onduidelijk. De tunnel werd gebouwd als onderdeel van een nieuwe snelweg in de noordelijke staat Uttarakhand, die hoort bij een pelgrimsroute voor Hindoes. In de regio wordt de laatste jaren veel gebouwd aan de Char Dham-pelgrimsroute, een van de meest ambitieuze projecten van de regering van president Narendra Modi. Bijna 900 kilometer aan wegdek moet vier belangrijke Hindoe-pelgrimsplekken met elkaar gaan verbinden.

Volgens geologen en bewoners komt de verzakking van het land door overhaast aangelegde constructies in het bergachtige gebied. In het gebied komen vaker landverschuivingen, aardbevingen en overstromingen voor. In januari werden bewoners tijdelijk ergens anders ondergebracht, omdat meer dan zeshonderd huizen beschadigd raakten door landverzakkingen langs de plekken waar wegen werden gebouwd.