‘Ze ontmoetten elkaar op een zondag bij een vijver in de bossen’

‘Deze foto van mijn ouders is in juli 1948 gemaakt op de Fluessen in Friesland. Twee jaar later zouden ze zich verloven. Douwe was toen al een paar jaar terug uit Duitsland: hij was als dwangarbeider te werk gesteld in de oorlogsindustrie, gevlucht en lopend thuis gekomen, waar hij onderdook. Vóór de oorlog had hij de lts gedaan, later volgde hij in de avonduren een cursus als technisch tekenaar, waarna hij in 1947 in Amsterdam Noord werk kreeg bij de NDSM.

Eén keer per maand kwam hij een weekend thuis, met de boot van Amsterdam naar Lemmer. In zo’n weekend moeten mijn ouders elkaar hebben ontmoet. De ouders van Douwe woonden in Nijemirdum, Jantje woonde in Koudum. Ze ontmoetten elkaar bij een vijver die tijdens de crisisjaren was uitgegraven in de bossen van Oudemirdum, op fietsafstand precies tussen Koudum en Nijemirdum. Die plek werd op zondag gebruikt om contact te hebben met leeftijdgenoten uit de omgeving.

Een woning hadden ze eerst niet. Via onderhuur op verschillende adressen in Amsterdam werd hun in 1955 een huurwoning toegewezen in Landsmeer. Jantje deed het huishouden en veel vrijwilligerswerk, Douwe werd verantwoordelijk voor de bouw van schepen in landen als de VS, Japan, Korea, Portugal, Frankrijk, Israël en Griekenland, waar hij dan tijdenlang verbleef. Intussen ‘verdedigde Jantje het fort in Landsmeer’, zoals Douwe pleegde te zeggen. Na zijn pensioen kochten ze een bungalow met een grote tuin. Daar ging hij weer zijn eigen groente telen, net als vroeger thuis.”

Foto’s van ouders zijn welkom via [email protected].