Moeder: „Wij hebben voor onze kinderen van 6 en 8 altijd een streng schermbeleid gehad. Ze mogen aan het eind van de middag en op woensdagmiddag en in het weekend tv kijken. Als we ergens naartoe gingen, sleepten we een knutseltas mee, geen devices. Dat werkte prima, tot er een Nintendo in huis kwam. Nu wil de oudste als er vriendjes mee uit school komen op die spelcomputer. Eerst bedacht ik als regel: je mag er drie keer per week een half uur mee spelen, dat is dan jouw schermtijd, maar daar blijken toch allerlei uitzonderingen op te bedenken. Ik vind het ook leuk als de kinderen er samen mee spelen, maar moet dat dan in plaats van hun tv-tijd? Kunnen we daarna nog met z’n allen een film kijken als ze net samen hebben zitten gamen? Bovendien krijgen ze nu ook van school online rekenoefeningen waardoor ze dagelijks op de iPad moeten. Hoe maken we thuis duidelijke afspraken over schermtijd?”
Balans zoeken
Remco Pijpers: „Het is haast onmogelijk geworden om schermtijd op die manier te reguleren. Kinderen hebben die schermen voor veel verschillende activiteiten nodig. Bijvoorbeeld om met oma te facetimen in het buitenland, huiswerk te maken, les op afstand te volgen, of met een vriendje te Minecraften.
„U kunt beter kijken naar de context waarin dat schermgebruik plaatsvindt, om de balans te wegen. Slapen ze genoeg, bewegen ze voldoende, komen ze genoeg buiten? Zitten ze rechtop of met kromme rug tijdens het schermgebruik? Oogartsen raden de 20-20-2-vuistregel aan: pauzeren na twintig minuten en zeker twintig seconden in de verte kijken. De twee staat voor minimaal twee uur buiten zijn.
„Ook is het goed om af te wegen wát uw kinderen op een scherm doen. Zijn ze bezig met sommen, samen een spel aan het doen, gebruiken ze een YouTube-tutorial om koekjes te bakken?
„Kijk ook hoe die balans past in uw gezin. Zo krijgen kinderen die ver moeten fietsen, soms al jong een mobieltje zodat ze naar huis kunnen bellen als er iets mis is. In weer een ander gezin kunnen kinderen prima zonder.”
„Natuurlijk moet u alert blijven, zeker op wat kinderen via hun smartphone aan informatie binnenkrijgen, maar u mag ook een beetje ontspannen.”
Maak onderscheid
Dian de Vries: „Maak onderscheid tussen verschillende soorten schermtijd. Samen een film kijken of huiswerk maken is niet hetzelfde als in je eentje gamen. Maak daar aparte afspraken over.
„Een aantal minuten per dag of week is lastig bij te houden. Wat beter werkt is om het schermgebruik te koppelen aan, of juist los te koppelen van, een moment. Bijvoorbeeld: ‘Je mag gamen als papa aan het koken is.’ Of: ‘Van 17 uur tot het eten mogen jullie tv kijken.’ Of: ‘Geen Nintendo meer na het eten.’ Dit consequent doorvoeren voorkomt gezeur.
„Maar je ontkomt ook niet aan wat flexibiliteit. Bijvoorbeeld met vakanties of als iemand ziek is; een kind zelf, een ouder, of een juf.
„Praat als gezin over de fijne en minder fijne aspecten van online zijn. Zo leren uw kinderen van jongs af aan op een kritische manier met media omgaan en is de kans groter dat ze dat ook op oudere leeftijd doen.”
„Vergeet ook uw eigen voorbeeld niet. Als ouders veel achter de laptop, tv of met de telefoon in de hand zitten, nemen kinderen dit over. Dit is zelfs een van de belangrijkste voorspellers van overmatig internetgebruik bij kinderen.”
Remco Pijpers is specialist jeugd, onderwijs en digitale media bij Kennisnet. Dian de Vries doet onderzoek naar digitale vaardigheden aan de Hogeschool Utrecht en is mede-auteur van De Schermwijzer.
Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.