N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Er doen dit jaar 26 partijen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Dat is minder dan bij de vorige verkiezingen: toen stonden er nog 37 partijen op de lijst. Toch valt er veel te kiezen, in vergelijking met verkiezingen in andere landen.
In deze gids bundelen we daarom de belangrijkste artikelen en podcasts die de politieke redactie van NRC in de afgelopen maanden maakte over de verkiezingen, en bieden we een overzicht van de belangrijkste stemwijzers die nu online te raadplegen zijn. Wat willen de partijen met de grote vraagstukken waar Nederland nu mee worstelt? NRC zocht het uit.
Wat zijn de belangrijkste verkiezingsthema’s?
Politiek bestuur raakt aan alle delen van Nederland, maar bij elke verkiezing worden er andere klemtonen gelegd – niet alleen door de partijen, maar ook door de kiezer. Waar worstelt Nederland nu mee, en wat willen de verschillende partijen daaraan doen? De politieke redactie stelde een Stemhulp samen, waar je partijen op thema met elkaar kan vergelijken.
NRC maakte ook een reeks artikelen over deze belangrijke verkiezingsthema’s. Lees je hier in:
Wie zijn de lijsttrekkers?
Een charismatische leider kan een politieke partij maken – of breken. Aan de politieke top was dit een jaar van veranderingen. Wie zijn de politieke leiders van nu? Een overzicht van alle profielen en interviews die NRC de afgelopen maanden publiceerde, over en met lijsttrekkers en prominenten.
- Mark Rutte bepaalde jarenlang het gezicht van de VVD. Toen was de politiek ‘te veel bezig met zichzelf’, vindt de nieuwe lijsttrekker, Dilan Yesilgöz. „En te weinig met het oplossen van problemen.”
- Hij was EU-commissaris, nu is Frans Timmermans lijsttrekker van GroenLinks-PvdA. Hij maakt zich wel eens te groot, geeft hij toe in dit interview.
- GroenLinks-PvdA heeft een gedroomde stemmentrekker op nummer twee van de verkiezingslijst: Esmah Lahlah. Wie is de vrouw voor wie Jesse Klaver een stapje opzij deed?
- BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas lijkt overal in de media op te duiken, maar haar partij zakt in de peilingen. Is het Caroline van der Plas-effect uitgewerkt? Nee, zegt ze zelf. „Déze mensen, denken wij, zitten niet in het standaardpanel.”
- Nummer drie op de lijst: Gijs Tuinman is de meest gedecoreerde militair van Nederland – en nu kandidaat voor BBB. Wat denkt hij te bereiken?
- Wie is Henri Bontenbal? De nieuwe partijleider van het CDA wil ‘eerlijk zijn’, zegt hij. „Ik wil een land waar gemeenschapszin belangrijk wordt.”
- Lijsttrekker Laurens Dassen van Volt ziet weinig in een tijdperk-Omtzigt, zegt hij in dit interview. Hij is „zeer bezorgd” over conservatisme in Europa en Nederland.
- Oprichter Sylvana Simons stapte op, maar Bij1 doet onder leiding van Edson Olf gewoon mee met de verkiezingen. „Als de partij denkt dat het goed is en mij nodig heeft, dan wil ik me dienend opstellen.”
- Oudgedienden Farid Azarkan en Tunahan Kuzu van Denk vertrekken uit de Kamer. Maar wie is hun opvolger, Stephan van Baarle? Een echte politicus die naar draagvlak zoekt, zeggen bekenden.
Podcastafleveringen over de verkiezingen
- De verkiezingsdebatten moeten meer inhoud hebben, en minder deelnemers. Waarom is dat? En hoe invloedrijk zijn debatten uberhaupt? Petra de Koning, Sophia van Lil en Philip de Witt Wijnen bespreken het in deze aflevering van Haagse Zaken.
- NSC, VVD, en GroenLinks-PvdA domineren in de peilingen. Maar wat willen deze drie partijen precies? Haagse Zaken over Omtzigt, Timmermans en – later deze week – Yesilgöz.
- Bestaanszekerheid is hét buzzword van deze verkiezingen. Wat betekent het eigenlijk? Marike Stellinga en Christiaan Pelgrim leggen het uit in deze podcastaflevering.
Ook interessant
- De partijen presenteren ambitieuze verkiezingsprogramma’s, maar kan het allemaal wel? Volgens de Orde van Advocaten zijn minstens tien verkiezingsprogramma’s in strijd met de rechtsstaat. Ook het Sociaal en Cultureel Planbureau is ontevreden.
- Debatten genoeg, maar de verschillen tussen de lijsttrekkers zijn ver te zoeken. In deze analyse bespreekt NRC de inzichten uit de debatten tot nu toe.
- En wat valt er te leren uit alle doorrekeningen van verkiezingsprogramma’s? Niemand wil nu bezuinigen: dat is in ieder geval duidelijk.
Stemwijzers
Voor wie nog niet weet waar de keuze op moet vallen, zijn er natuurlijk stemwijzers. Véél stemwijzers. NRC verzamelt hier de meest prominente, zowel de algemene als die op thema.