Liveblog tweede RTL-verkiezingsdebat

Geen Omtzigt en Timmermans, dus kansen voor andere lijsttrekkers

Precies een week na het eerste RTL-televisiedebat tussen de drie grootste partijen in de peilingen (VVD, NSC en GroenLinks-PvdA), gaan deze zondagavond zes lijsttrekkers bij RTL in debat. De enige lijsttrekker van vorige week die er vanavond ook bij is, is VVD-leider Dilan Yesilgöz. De zes grootste partijen uit de Peilingwijzer waren voor vanavond uitgenodigd, maar Pieter Omtzigt en Frans Timmermans hebben voor dit debat bedankt. Timmermans, die dit weekend wel in Spanje was op een bijeenkomst van sociaal-democratische leiders, zei tegen NRC dat hij „een afweging moest maken”. Timmermans had vandaag wel een tv-optreden bij WNL, liep mee met de Klimaatmars in Amsterdam en werkte mee aan de traditionele lijsttrekkerskrant van De Telegraaf. Omtzigt gaf eerder deze week aan dat een format met zes lijsttrekkers niet past bij de manier waarop hij deze campagne (tv)-debatten wil voeren.

Lees ook: De premiersvraag domineert de campagne nog meer dan normaal

RTL reageerde deze week teleurgesteld op de afzegging van de twee lijsttrekkers. „We hebben Omtzigt en Timmermans lang geleden uitgenodigd. Ze gaan helaas niet op de uitnodiging in. We vinden het teleurstellend dat zij het gesprek over onderwerpen die de RTL-Nieuwskijker echt bezighouden, op deze manier niet aangaan”, zei hoofdredacteur Ilse Openneer. Voor andere lijsttrekkers is het afzeggen van Omtzigt en Timmermans juist gunstig. Waar het er eerder op leek dat Rob Jetten (D66) of Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) als nummer zes in de peilingen mocht meedoen, zijn zij er nu allebei bij, en mag ook SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen komen. PVV-leider Geert Wilders en BBB-voorvrouw Caroline van der Plas waren al verzekerd van deelname.

Vorige week zondag stond een aantal hoofdthema’s van deze campagne centraal, zoals klimaat, migratie en bestaanszekerheid. Vanavond komen andere thema’s aan bod: wonen, zorg en de portemonnee van burgers. De lijsttrekkers krijgen vanavond ook vragen van burgers van het RTL Nieuwspanel.

VVD-lijsttrekker Yesilgöz vorige week bij het eerste RTL-debat. Foto ANP/Sem van der Wal.