Zeker 70.000 deelnemers bij de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid in Amsterdam

In Amsterdam is zondag een Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid begonnen. Volgens de politie doen zeker 70.000 mensen mee aan de optocht – ruim meer dan de 40.000 die de organisatie, de zogeheten Klimaatcrisis Coalitie, had verwacht. Volgens de Amsterdamse omroep AT5 loopt klimaatactivist Greta Thunberg vooraan de stoet.

Hoewel het veranderende klimaat een belangrijk thema is voor deelnemers, doen de organisatoren een brede oproep aan de Nederlandse politiek. Ook discriminatie, de wooncrisis en het achterblijven van inkomens bij de inflatie en bedrijfswinsten staan deze zondag op de agenda. „Als de politiek nu geen actie onderneemt, wordt dit alleen maar erger,” aldus de Klimaatcrisis Coalitie.

Pro-Palestina

De deelnemers verzamelden om 12.00 uur op de centraal gelegen Dam, en begonnen vanuit daar om 13.00 uur aan een wandeling door de stad. Het eindstation is het Museumplein. Vanwege de grote drukte op de Dam kon het achterste deel van de stoet pas na 14.00 uur beginnen met wandelen.

Aan de mars doen volgens AT5 ook enkele pro-Palestina-demonstranten mee, die zich uitspreken tegen Israëlisch geweld in Gaza en voor een vrij Palestina. Zij dragen spandoeken met teksten als ‘No climate justice on occupied land‘.

De Klimaatcrisis Coalitie is een samenwerkingsverband van verschillende klimaat-, milieu- en mensenrechtenorganisaties, zoals Oxfam Novib, Greenpeace en Extinction Rebellion. Ook vakbond FNV is onderdeel van het verband.