Minder Engelstalige studenten bij studie psychologie UvA

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft dit studiejaar een succesvolle proef gedaan om het aantal buitenlandse studenten terug te dringen ten faveure van Nederlandse studenten. Bij de bachelor psychologie is een maximum gesteld aan het aantal studenten in de Engelstalige richting, terwijl het maximumaantal studenten voor de hele studie, in het Engels én Nederlands, hetzelfde is gebleven.

Door deze maatregel is het aantal nieuwe Nederlandse studenten met 65 procent toegenomen (van 141 naar 232), terwijl het aantal nieuwe internationale studenten met 24 procent afnam (van 341 naar 260). Vorig jaar was twee derde van de nieuwe lichting psychologiestudenten aan de UvA Engelstalig, dit jaar is de verhouding dus bijna half om half.

De UvA vond een inperking nodig. „We bereiken het punt dat Nederlandse studenten uit Hoorn, Emmen of Amsterdam-West niet terecht kunnen bij populaire studies, omdat ze worden weggeconcurreerd door studenten uit het buitenland”, zei UvA-bestuursvoorzitter Geert ten Dam vorig jaar tegen NRC.

Tussen 2001 en 2022 steeg het aantal Nederlandse en buitenlandse studenten van 170.000 naar 340.000. Meer Nederlandse jongeren kiezen voor de universiteit, maar vooral het aantal ‘internationals’ stijgt snel. Vorig collegejaar studeerden ruim 85.000 internationale studenten aan Nederlandse universiteiten. In 2008 waren dat er minder dan 20.000.

Nederlandse universiteiten zijn in trek omdat ze relatief goedkoop zijn en een hoge onderwijskwaliteit hebben.

Voor de universiteiten is die snelle groei onhoudbaar. Uit een rondgang van NRC in 2022 bleek dat universiteiten niet meer willen groeien.

Daarom wil demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf (D66) de instroom van buitenlandse studenten zo snel mogelijk inperken. Maar dat is lastig, universiteiten mogen studenten afkomstig uit de Europese Unie niet weigeren op basis van nationaliteit. Momenteel ligt er een concept-wetsvoorstel van Dijkgraaf waarmee het aantal buitenlandse studenten toch ingeperkt kan worden. Het plan is om de regel dat Nederlands de voertaal is in het hoger onderwijs beter te handhaven. Binnen het curriculum van een bacheloropleiding mag dan in principe niet meer dan een derde in een andere taal worden gegeven. Veel bacheloropleidingen worden grotendeels of helemaal in het Engels onderwezen, in strijd met de voorgestelde taalnorm van Dijkgraaf.


Lees ook
Geen Engels meer op de universiteit? Dat ligt net even anders

<strong>Studenten in Groningen</strong> aan het blokken in het Groninger Forum.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/minder-engelstalige-studenten-bij-studie-psychologie-uva.jpg”><br />
</a> </p>
<p>De proef van de UvA laat zien dat de Nederlandse en Engelse varianten van studies naast elkaar kunnen blijven bestaan, als universiteiten het maximumaantal studenten aan de Engelstalige richting inperken.</p>
<p>Daarmee zouden universiteiten ook omzeilen dat ze niet op nationaliteit mogen selecteren, terwijl het effect van selecteren op basis van taal nagenoeg hetzelfde is: meer ruimte voor Nederlandse studenten, minder ruimte voor internationals. Al met al, zo concludeert een woordvoerder van de UvA, laat de proef zien dat het „best een goed plan was waarmee je een heel eind kunt komen”. Hij vervolgt: „Deze maatregel geeft universiteiten een instrument in handen om de instroom van internationale studenten te reguleren, en daar is behoefte aan.”</p>
<p><a class=

Lees ook
Internationale studenten blijven vaker na hun studie: ‘In Nederland kan ik mezelf zijn’

Evangelina Settecase (29) en Giovanni Fincato de Loureiro (23).

Internationalisering

De discussie over de overvloed aan internationale studenten gaat veelal samen met een discussie over de toenemende internationalisering op universiteiten. Volgens critici worden te veel studies in het Engels gegeven, waardoor de kwaliteit van het Nederlands van studenten achteruit holt. Een oplossing voor zowel de internationalisering als de krapte voor Nederlandse studenten zou dus kunnen zijn om Engelstalige opleidingen af te schaffen en meer Nederlandse studies aan te bieden.

Niet alle universiteiten en departementen vinden dat wenselijk. Bijvoorbeeld omdat ze veel internationale docenten en lesmateriaal hebben, omdat ze internationale allure nastreven of omdat de Nederlandse economie een arbeidstekort heeft in hun sector. Zoals bijvoorbeeld het geval is bij „ict en techniek”, aldus minister Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer.