Massale overstromingen in Noord-Frankrijk, tweehonderd scholen gesloten

Het noorden van Frankrijk wordt al ruim een week geteisterd door zware regenval en overstromingen. Vooral de departementen Pas-de-Calais, Seine-Maritime, Somme en Nord kampen met flinke wateroverlast. In het departement Pas-de-Calais, niet ver van de Belgische grens, zijn 130 gemeenten getroffen door overstromingen. Ruim tweehonderd scholen van 74 gemeenten zijn uit veiligheidsoverwegingen gesloten.

Tot 16.00 uur vrijdagmiddag is in de noordelijke regio code rood van kracht. De inwoners van de noordelijke regio kampen al de hele week met overstromingen; volgens de autoriteiten hebben de rivieren de Canche, de Aa, de Hem en de Liane te maken met „historische waterstijgingen”. Op sommige plekken zou er in één week net zoveel regen zijn gevallen als normaal gesproken in drie maanden. Burgers wordt aangeraden een noodpakket samen te stellen voor het geval ze moeten evacueren.

Een deel van het overtollige water stroomt over de Franse grens via stroomgebied het IJzerbekken naar West-Vlaanderen, waar inmiddels het provinciaal rampenplan is afgekondigd. De komende dagen wordt opnieuw veel neerslag verwacht. Vooral in het stroomgebied van de rivier de IJzer, die ontspringt in Frankrijk en uitmondt bij de Belgische kust, wordt gewaarschuwd voor overstromingen.