Adyens poging beleggers te sussen lijkt geslaagd

Adyen lijkt er woensdag in geslaagd te zijn om beleggers gerust te stellen over hoe het met het betaalbedrijf gaat. In de handel nabeurs in de Verenigde Staten steeg het aandeel 34 procent. Als dat donderdagochtend doorzet zou dat op de Amsterdamse beurs, waar Adyen de hoofdnotering heeft, betekenen dat het aandeel 897 euro waard zou worden. Adyen sloot woensdag in de AEX, voor dat het bedrijf met een handelsupdate kwam, op 695,70 euro.

Beleggers hadden ook wel wat geruststelling nodig. Na de halfjaarcijfers medio augustus verloor Adyen in een dag 38 procent aan beurswaarde, wat neerkwam op 19 miljard euro. Aandeelhouders schrokken toen enorm dat het bedrijf minder hard groeide dan in eerdere jaren, en ook een minder hoge winstmarge had. Sindsdien leverde het aandeel, mede door matige berichten over de prestaties van concurrenten, nog meer in. De tijd van groei voor betaalbedrijven zou volgens sommigen voorbij zijn en een dienst van een betaalbedrijf zou verworden tot dat wat een telecombedrijf aanbiedt. En telecombedrijven maken weinig winst.


Lees ook
Een daling van 18 miljard euro op de beurs. Wat zegt dat over Adyen?

<strong>Het hoofdkantoor van Adyen</strong> aan het Rokin in Amsterdam.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/adyens-poging-beleggers-te-sussen-lijkt-geslaagd.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Adyen knoopte na de koersval gesprekken aan met grotere beleggers, waarna het Amsterdamse bedrijf besloot meer openheid van zaken te geven. Waar het bedrijf gewend was elk halfjaar cijfers bekend te maken, werd besloten ook een update te geven in het derde kwartaal. Tot nu toe had het bedrijf dat alleen gedaan tijdens de coronaperiode. Analisten en beleggers kregen daarnaast de kans om uitgebreid vragen te stellen aan de leiding van het bedrijf tijdens een Investor Day in San Francisco, want daar zitten veel klanten van Adyen en veel grote techinvesteerders. </p>
<p>„We snappen dat het nodig is om meer updates en inzicht te geven hoe het met het bedrijf gaat”, zei financieel bestuurder Ethan Tandowsky bij de opening van de bijna drie uur durende presentatie aan beleggers en analisten. Hij kondigde aan dat Adyen in ieder geval komend jaar elk kwartaal met een tussenstand komt richting beleggers.</p>
<h2 class=„Bemoedigend”

Uit de woensdag gepubliceerd derdekwartaalupdate bleek dat Adyens omzet in het derde kwartaal 22 procent is gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, naar 413,6 miljoen euro. Zonder valutaschommelingen mee te rekenen – Adyen is actief in tweehonderd landen – steeg de omzet met 26 procent. Een analist van zakenbank Jefferies noemde deze resultaten „bemoedigend”, schrijft persbureau Reuters.

Verder meldde Adyen 175 mensen te hebben aangenomen. Jefferies had meer nieuwe contracten verwacht. Een van de redenen dat beleggers zo ongerust waren over Adyen na de halfjaarcijfers was de keuze om ondanks de minder hard stijgende omzet, meer mensen aan te nemen. Daardoor werd de winstmarge gedrukt.

Opvallend was dat analisten – en gezien de stijging nabeurs in hun kielzog waarschijnlijk ook beleggers – positief reageerden op de verlaging van de verwachtingen voor de komende jaren. Sinds de beursgang in 2018 had het betaalbedrijf nooit gesleuteld aan de financiële doelen: op de lange termijn gemiddeld 25 tot 35 procent omzetgroei en een operationelewinstmarge (EBITDA) van meer dan 65 procent.

Deze woensdag gaf Adyen voor het eerst meer kortetermijndoelen af. Tot en met 2026 denkt het bedrijf tussen de 20 en 30 procent in omzet te groeien. De winstmarge moet over de komende jaren gemiddeld uitkomen boven de 50 procent. In het eerste halfjaar had die marge teleurstellend 43 procent bedragen.

Volgens JP Morgan is deze verlaging van de doelen toch positief „omdat deze meer realistisch zijn.” „Dit zal een grote opluchting zijn voor investeerders”, citeert Reuters de analist van de Amerikaanse zakenbank. Jefferies is het daar mee eens en noemt de doelen ondanks de daling „ambitieus”.

Geen dividend

Dat Adyen voorlopig ook kwartaalupdates geeft, zoals zeker voor de financiële sector gewoon is, betekent niet dat het betaalbedrijf zich nu opeens ook op overige vlakken als een beursgenoteerde bank of verzekeraar gaat gedragen. Het bedrijf is niet van plan dividend te gaan uitkeren, benadrukte Tandowsky na een vraag van een analist in de zaal in San Francisco. En ondanks dat Adyen veel contanten op de balans heeft staan, is van een aandeleninkoopprogramma geen sprake. „We voelen ons prima bij ons huidige cashpositie. Het zorgt ervoor dat wij de beste kredietrating hebben van al onze concurrenten. En zorgt voor flink minder tijdrovende discussies met de toezichthouder over onze financiën.”

Ook afwijkend ten opzichte van andere financiële instellingen was dat de Investor Day van Adyen het grootste deel van de drie uur niet over de financiële doelen ging, maar over wat het bedrijf nu eigenlijk doet. En dat de twee bestuursvoorzitters – oprichter Pieter van der Does en Ingo Uytdehaage verdelen sinds begin dit jaar de voorzittershamer – amper aan het woord kwamen. Uytdehaage opende de presentatie en beantwoordde vragen op het eind, Van der Does kwam helemaal het podium niet op.

College

Het programma werd gevuld door onder meer de commercieel directeur, de hoofden van de Amerikaanse en Europese divisies en de HR-manager, die colleges over het bedrijf Adyen leken te geven aan de analisten in de zaal en via de livestream. Deels gekleed in versleten jeans en (afgetrapte) sneakers vertelden zij waarom Adyen anders is dan andere betaalbedrijven, en waarom zij zich daarom niet zo zorgen maken over de minder harde groei van online verkopen na de coronahausse. De overtuiging: door meer te bieden dan alleen een manier om af te rekenen kan Adyen klanten blijven trekken en hogere prijzen rekenen dan concurrenten – en daarmee voorkomen dat het een ‘telecombedrijf’ wordt.

Grote bedrijven zoals Spotify, Burberry en Dunkin’ Donuts regelen via Adyen online betalingen met creditcards, uitgesteld betalen of lokale systemen zoals iDeal. Maar ze kunnen ook via betaalautomaten en inmiddels smartphones fysieke betalingen regelen. Via platforms als Ebay is het midden- en kleinbedrijf klant. Adyen levert bovendien allemaal informatie aan klanten over waarom consumenten afhaken en hoe dat te voorkomen.

Alle sprekers van Adyen namen meermaals het woord ‘uniek’ of een synoniem in de mond. „Wij zijn de enige aanbieder van financiële technologie die alle kanalen – online, in de winkel, mobiel en in de app – beheert in één enkel systeem dat volledig in eigen huis is gebouwd en dat actief is in alle regio’s”, zo stelde Alexandra von Bismarck, hoofd van Adyen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. „Er is geen ander bedrijf die dat aanbiedt.”

De meeste vragen van analisten in de zaal gingen ondanks het college van managers over het ‘unieke’ aanbod van Adyen, over de vermeende prijsdruk van concurrenten. Commercieel directeur Roelant Prins leek daar naar te knipogen toen hij even later vertelde dat klanten nog wel eens de neiging hebben om zich op de transactieprijs te concentreren. „Een lage prijs is goed uit te leggen, dat is een cijfer. En een cijfer is een cijfer, dat voer je makkelijk in in een excel. Onze toegevoegde waarde is een belofte. Dat is moeilijker te vangen. Het is aan ons om onze mensen zo te trainen dat ze klanten daarvan kunnen overtuigen.”

Of analisten en beleggers.