Belofte ‘klimaatneutraal gecertificeerd varkensvlees’ was misleidend, oordeelt Stichting Reclame Code

Klimaatneutraal varkensvlees, leek Marley Spoon te beloven. Op varkensvleesverpakkingen die het bedrijf in maaltijdboxen aan huis bezorgde, stond „Climate-Neutral Certified”. Volgens de Stichting Reclame Code is dat een misleidende tekst. Een commissie van de stichting oordeelde in juni al dat dat niet mocht, een college van beroep heeft dat besluit dinsdag bevestigd. Marley Spoon heeft de uitingen inmiddels aangepast of weggehaald.

Dat het keurmerk eigenlijk niet belooft dat het vlees klimaatneutraal is, is voor consumenten niet duidelijk genoeg, schrijft de reclamestichting. „In feite gaat het volgens de commissie om een ‘op weg naar klimaatneutraal’-claim.” Het vlees krijgt een klimaatstempel omdat het achterliggende bedrijf, Vallei Varken, belooft de voetafdruk per kilo vlees in 2030 met een kwart te verkleinen ten opzichte van 2018, en daarnaast CO₂-uitstoot te compenseren. Die compensatie schiet tekort, vindt Wakker Dier, de actiegroep die de reclame aanvocht, en de Stichting Reclame Code is het daarmee eens.

Wie de verpakking leest, krijgt volgens de reclamestichting niet duidelijk genoeg mee dat het vlees niet echt klimaatneutraal is. En ook een QR-code die naar een (inmiddels offline gehaalde) informatiepagina leidt, „neemt de misleiding niet weg”.

Indirecte schade

Wakker dier is niet verrast door de uitspraak, zegt een woordvoerder. „Dit is een vrij duidelijke vorm van misleiding. We willen hiermee laten zien dat het een slecht idee is om vlees klimaatneutraal te noemen.”

„Het probleem met vlees is dat je niet goed in beeld kan brengen welke schade de productie aan het milieu toebrengt”, aldus de Wakker Dier-woordvoerder. „Er zijn veel indirecte effecten die op lange termijn schade kunnen opleveren, zoals gifstoffen in het milieu, die je niet goed kunt doorrekenen. In dit geval zijn belangrijke schadeposten niet meegenomen.”

Dat de actiegroep een klacht indiende tegen Marley Spoon, en niet tegen vleesbedrijf Vallei Varken, is volgens de woordvoerder omdat dat bedrijf „het product aanbiedt en de communicatie eromheen verzorgt”. Stappen tegen Vallei Varken sluit hij niet uit.

Marley Spoon was woensdagavond niet bereikbaar voor een reactie, en Vallei Varken was niet in de gelegenheid om te reageren. Op een internetpagina die het bedrijf woensdag offline haalde, stond: „Klimaatneutraal gecertificeerd Vallei Varkensvlees in de box van Marley Spoon.”


Lees ook
Brussel pakt misleidende groene claims – ofwel greenwashing – aan

Stichting Fossielvrij NL spande een rechtszaak aan tegen KLM wegens de groene claims van de luchtvaartmaatschappij.

Correctie: In een eerdere versie van dit bericht stond in een citaat van Wakker Dier dat ‘giststoffen’ milieuschade toebrengen. Dat moesten ‘gifstoffen’ zijn. Hierboven is dat aangepast.