Met zijn veroordeling voegt Sam Bankman-Fried zich in een illuster rijtje financiële fraudeurs

Na een proces van vier weken had de jury in de rechtbank in New York slechts vier uur nodig om Sam Bankman-Fried, de 31-jarige oprichter en eigenaar van cryptobedrijf FTX, schuldig te bevinden aan fraude, witwassen en samenzwering. De strafmaat maakt de rechter naar verwachting bekend op 28 maart, maar de kans bestaat dat hij de voormalige miljardair levenslang geeft. Daarmee is de grootste Amerikaanse financiële fraudezaak in decennia opvallend snel in de rechtbank beslecht. Bankman-Fried voegt zich daarmee in een illuster rijtje financiële fraudeurs, van Charles Ponzi tot Bernie Madoff.

De behandeling van de zaak was een Amerikaans mediaspektakel. De fraudezaak werd daar de afgelopen weken tot in detail gevolgd: niet alleen in dagbladen en op tv, maar ook op YouTube en andere sociale media.

De aanklacht was betrekkelijk eenvoudig. Het bedrijf FTX, onder leiding van Sam Bankman-Fried, had geld dat klanten bij FTX hadden gestald, zonder hun medeweten en toestemming gebruikt om de financiële nood bij een ander bedrijf (Alameda Research) van hem te lenigen. Hoewel werd gedaan alsof het twee gescheiden ondernemingen waren, functioneerden FTX en Alameda Research als één. Toen klanten van FTX hun tegoeden opeisten, bleek ruim 8 miljard dollar vermist.

Jonge, gamende whizzkid

Dat de juridische behandeling zo snel is afgerond, komt onder meer doordat drie andere verdachten een schikking hebben getroffen met de aanklagers. Een mede-oprichter van het bedrijf, de directeur van Alameda Research (tevens zijn ex-minnares) en de bouwer van de achterliggende software worden ook verantwoordelijk gehouden voor de misstanden, maar hebben schuld bekend en werken mee met justitie. Ze wezen unisono naar Bankman-Fried, die volhield te goeder trouw te hebben gehandeld.

De zaak spreekt tot de verbeelding omdat Sam Bankman-Fried dat doet. De ondernemer, een jonge gamende whizzkid uit Californië, speelde een belangrijke rol in het salonfähig maken van de cryptowereld. Hij had zijn bedrijven buiten de VS gevestigd, omdat het speculeren met cryptoderivaten daar niet mag, maar pleitte intussen in Washington voor duidelijke cryptowetgeving in zijn thuisland.

Hij beloofde bovendien zijn razendsnel verdiende miljarden weg te geven. Deels deed hij dat ook, met fondsen voor pandemiebestrijding en donaties aan verschillende politici. Hij was een belangrijk gezicht van het ‘effectief altruïsme’, een beweging die ook in Nederland aanhangers heeft. Kerngedachte is dat het mogelijk is te berekenen hoe je zoveel mogelijk positieve impact hebt als weldoener.

Van flitshandel naar crypto

Bankman-Fried besloot in 2017 over te stappen van de flitshandel op Wall Street naar de cryptowereld. Omdat koersen van crypto’s zeer volatiel zijn, valt er veel te verdienen (en riskeren) met speculatie op de schommelingen. Hij richtte Alameda Research – waar hij belegde met eigen geld en dat van investeerders – op. Twee jaar later, in 2019, begon hij ook de beurs FTX. Via FTX konden klanten zelf in crypto’s speculeren, waarbij FTX een percentage kreeg. Vanaf dat moment ging het razendsnel. Cryptokoersen stegen en de vraag was wereldwijd gigantisch.

In 2021 was hij volgens Forbes met een vermogen van 22,5 miljard dollar plotseling een van de rijkste personen ter wereld onder de dertig. De Mark Zuckerberg van crypto, werd hij genoemd. Vragen over de manier waarop hij zijn boekhouding had georganiseerd werden amper gesteld. Het bedrijf was niet beursgenoteerd. Cryptowetgeving was er nog amper. En durfkapitalisten verdrongen elkaar om te mogen investeren.

De val ging een jaar later net zo snel. In 2022 stegen de rentes en kelderden techaandelen en cryptokoersen. Het ene na het andere bedrijf viel om en sleepte anderen mee. Nadat cryptomedium Coindesk een balans van FTX publiceerde waaruit bleek dat geld ontbrak, ontstond paniek. Klanten begonnen hun geld weg te halen. FTX moest uitstel van betaling aanvragen en Sam Bankman-Fried werd vervangen door een bewindvoerder voor de afhandeling van het faillissement. Hij werd op de Bahama’s, waar FTX kantoor hield, gearresteerd en uitgeleverd aan de VS.

Pikant is dat een groot deel van de vermiste miljarden intussen is opgedoken in de chaotische boekhouding van FTX en Alameda Research. Ruim 7 miljard dollar bleek wel ergens te staan, maar op de verkeerde plekken. De kans is groot dat schuldeisers hun geld alsnog krijgen.

De advocaat van Bankman-Fried, Mark Cohen, verklaarde „zeer teleurgesteld” te zijn in het resultaat. „Meneer Bankman-Fried blijft bij zijn onschuld en zal de aanklachten krachtdadig blijven bestrijden.” De verwachting is dat hij in beroep gaat.

Portretten door Juliët Boogaard en Stijn Bronzwaer.