Integriteitscollege adviseert een week schorsing voor Forum-Kamerleden Baudet, Van Meijeren en Jansen

Het integriteitscollege van de Tweede Kamer vindt dat Kamerleden Thierry Baudet, Gideon van Meijeren en Freek Jansen van Forum voor Democratie een week geschorst moeten worden. Dat blijkt uit een rapport dat woensdag naar de Kamer is gestuurd. De drie hebben de gedragscode voor Kamerleden overtreden door bestuursfuncties niet op te geven, schrijft het college.

Het gaat om ‘Eerlijk Eten BV’, een online bezorgdienst van maaltijdpakketten die eind december bij de Kamer van Koophandel werd ingeschreven. Die bezorgdienst bood volgens de website eten aan „zonder tussenkomst van de supermarkt”, om zo boeren te steunen. Bijna de hele partijtop van FVD was bestuurder en aandeelhouder.


Lees ook
Baudet begint weer een commercieel bedrijf – en meldt dat opnieuw niet

Thierry Baudet bij het boerenprotest in juli 2021 in Den Haag.

Omdat Van Meijeren ook zijn werk als gemeenteraadslid in Den Haag en Statenlid in Zuid-Holland niet registreerde, beveelt het integriteitscollege in zijn geval nog een extra berisping aan. Het speelt mee dat de Forum-Kamerleden „op geen enkele wijze hebben meegewerkt aan het onderzoek”, aldus het college.

‘Ongekende aanval’

Het is nu aan de Tweede Kamer om over het advies te stemmen. Dat gebeurt waarschijnlijk op 12 december, de eerste keer dat de nieuwe lichting Kamerleden na de aanstaande verkiezingen over voorstellen stemt. Als de drie FVD’ers inderdaad worden geschorst, mogen ze een week lang niet meer aan debatten meedoen, maar nog wel stemmen.

Voormalig Forum-Kamerlid Ralf Dekker zou ook in aanmerking komen voor een straf, maar omdat die maar tijdelijk in de Kamer zat vervalt dat advies. Zoals de peilingen er nu voor staan, liggen Baudet, Van Meijeren en Jansen wel op koers om weer een zetel te krijgen. Ze staan op de bovenste drie plekken van de kieslijst.

„Opnieuw een ongekende aanval op onze democratie”, reageert Forum voor Democratie in een mail aan zijn leden. „Na een succesvolle debatreeks trekt het kartel alles uit de kast om Forum voor Democratie te stoppen.” Dekker spreekt op X van „gezeur over nevenfuncties en ‘integriteit’”.