Eindhoven Airport doet vanaf 2026 privévluchten in de ban

Eindhoven Airport stopt vanaf 2026 met het faciliteren van commerciële privévluchten. Dat is één van de maatregelen die de luchthaven neemt om in 2030 de doelstelling te halen van 30 procent minder geluidsoverlast en CO₂-uitstoot ten opzichte van 2019. In totaal gaat Eindhoven Airport 1.000 van de 1.560 jaarlijkse beschikbare slots voor privévluchten schrappen, waarmee ook het maximale aantal jaarlijkse vluchten wordt ingeperkt tot 40.500. Schiphol liet eerder dit jaar ook al weten privévluchten uiterlijk over twee jaar te willen weren.

Privévliegtuigverkeer is buitenproportioneel vervuilend, zelfs in vergelijking met regulier vliegtuigverkeer. Waar een vlucht van Schiphol naar Londen met een regulier toestel een CO₂-uitstoot van 40 kilo per passagier veroorzaakt, ligt die volgens onderzoek met een privévliegtuig tussen de 203 en 302 kilo. Om die reden heeft de Partij voor de Dieren zelfs in het verkiezingsprogramma opgenomen dat privévliegtuigen helemaal verboden moeten worden, hoewel dat op dit moment nog niet realistisch is.

Schiphol populairste ‘bestemming’

Volgens onderzoek van het Eindhovens Dagblad zijn twee op de vijf privévluchten via Eindhoven korter dan een uur. Een op de zes duurt zelfs korter dan een half uur. De populairste ‘bestemming’ voor een privévlucht vanaf Eindhoven was tussen 2020 en 2023 Schiphol. Het leeuwendeel hiervan wordt gedaan in gehuurde toestellen, vluchten tussen Eindhoven en Amsterdam worden vaak gemaakt om terug naar de thuisbasis te gaan, of een volgende huurder op te pikken.

Onderzoek van bureau CE Delft, in opdracht van Greenpeace, wees uit dat het aantal privévluchten sinds de coronapandemie toenam. Eindhoven Airport heeft eerder tegenover Omroep Brabant gezegd de toegenomen vraag te merken, maar gaf ook aan dat het aantal privévluchtbewegingen stabiel is gebleven. Eindhoven Airport heeft jaarlijks slots voor 1.560 privévluchten, die volgens een woordvoerder „doorgaans goed gevuld” zijn. Ongeveer duizend daarvan zullen helemaal verdwijnen. De rest blijft open voor maatschappelijke privévluchten, bijvoorbeeld om mensen uit het buitenlands te kunnen repatriëren.

Minder geluidsoverlast

Om omwonenden te ontzien, committeerde Eindhoven Airport zich in 2019 aan een doelstelling van 30 procent minder geluidsoverlast in 2030. Nu heeft de luchthaven daar ook een doelstelling aan toegevoegd om in datzelfde jaar 30 procent minder CO₂ uit te stoten, waarmee het gehoor heeft gegeven aan eerdere kritiek van milieu-organisaties. Om beide doelen te behalen, wil Eindhoven Airport ook de gehele vloot vernieuwen. Nu is nog maar 17 procent van de vliegtuigen die in Eindhoven opstijgt uit de nieuwste generaties afkomstig.