OM eist 25 miljoen boete tegen nalatig chemieconcern Sabic

Het Openbaar Ministerie vindt dat het chemieconcern Sabic een boete van 25 miljoen euro moet betalen als verantwoordelijke voor een reeks calamiteiten in de periode 2015-2019. Bij die calamiteiten raakten drie medewerkers zwaargewond, van wie één overleed. Met die eis kwam justitie maandag voor de rechtbank in Den Bosch tijdens de derde zittingdag in de ‘Castor-zaak’.

Aanleiding voor de rechtszaak tegen het Saoedi-Arabische Sabic, een van de grootste bedrijven op industrieterrein Chemelot in de gemeente Sittard-Geleen, is onder meer een reeks van vier ongelukken in de genoemde periode. Het OM verwijt Sabic een opeenstapeling van onveilige werkprocessen tussen 2015 en 2019, waarbij eigen interne protocollen niet gevolgd zijn.

Op 28 december 2016 ging het mis bij een van de naftakrakers (die aardolieproduct nafta onder hoge temperaturen uit elkaar laat vallen in andere petrochemische stoffen zoals etheen en propeen) van het bedrijf. Toen op twintig meter hoogte een afsluiter van een pijpleiding werd opengedraaid, lekte nafta naar buiten, die onmiddellijk vlam vatte. Twee medewerkers liepen zware brandwonden op. Een van hen sprong van tien meter naar beneden om aan het vuur te ontkomen. Hij overleed een kleine twee weken later. Justitie stelt dat Sabic nalatig is geweest met werkinstructies. Daardoor werden de medewerkers verrast door de brandbare vloeistof.

Bij een andere van de vier calamiteiten moest op 9 mei 2019 opnieuw een werknemer naar het brandwondencentrum in Aken worden gebracht. Tijdens het werken kreeg hij tweehonderd graden hete olie over zich heen.

Castor-zaak

Het is maandag de derde van negen zittingsdagen in de ‘Castor-zaak’, waarbij vijf bedrijven die op industrieterrein Chemelot gevestigd zijn in de rechtszaal moeten verschijnen voor nalatigheid. In de rechtbank in Den Bosch moeten deze maand ook OCI Nitrogen, AnQore, Borealis Plastomers en toezichthouder Chemelot Site Permit zich verantwoorden voor calamiteiten in de periode 2015-2019. Het gaat daarbij om ongelukken, lekkages, te late meldingen van afwijkingen van reguliere processen en werkomstandigheden die niet voldeden aan afgesproken normen.


Lees ook
Op Chemelot ging het geregeld fout: vijf bedrijven staan nu voor de rechter

De Geleense woonwijk Krawinkel, grenzend aan chemiecomplex Chemelot.

Justitie besloot vorig jaar tot vervolging van de vijf bedrijven over te gaan. In 2018 was de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) al uitermate kritisch over Chemelot. Die concludeerde toen dat de procesveiligheid tekortschoot, dat inspectie, werkinstructies, risicoanalyses en onderhoud niet altijd deugden en dat veel installaties zijn verouderd. Sommige van die installaties zijn zelfs meer dan een halve eeuw oud. De veiligheid op het terrein moet beter, oordeelde de OVV.

Chemelot is met een grootte van achthonderd hectare een van de grootste bedrijventerreinen van Nederland. Er werken achtduizend mensen.

Sabic mag aanstaande woensdag tijdens de rechtszaak inhoudelijk reageren op alle aantijgingen.

Een boete van 25 miljoen euro, mits toegekend door de rechter, zou geen grote weerslag hebben op de bedrijfsactiviteiten van Sabic. Het Saoedi-Arabische concern, met wereldwijd 31.000 werknemers, heeft een jaaromzet van 53 miljard dollar.