Met een vals diploma in de opvang werken, dat ging niet lang goed

Een dinsdagochtend in oktober, de politierechter in Utrecht. Een jongeman met een sikje gaat tegenover de rechter zitten. Ayoub (22) draagt een onberispelijke crèmekleurige trui, zijn stem klinkt nerveus. Het gebeurde ongeveer een jaar geleden, zegt hij, „ik wist niet wat ik met mijn leven aan moest. Vrienden werkten bij een kinderdagverblijf. Zij gaven aan: je kan er ook aan de slag, we kennen wel iemand die een diploma regelt. Zonder erbij na te denken dacht ik: ik doe het wel even. Ik ben alles gaan regelen wat ik nodig had. Een diploma, een cv – die had ik bij vrienden afgekeken en nagemaakt. Op mijn cv staat dat ik manager was bij een New York Pizza. Dat heb ik wel echt gedaan. Maar vanaf daar klopt het niet meer.”

De rechter: „Was het nou een kinderdagverblijf of een buitenschoolse opvang?”

Ayoub: „Ik weet het verschil eigenlijk niet precies.”

„Buitenschoolse opvang is voor kinderen die al naar school gaan.”

„Oh ja, dan werkte ik op een buitenschoolse opvang.”

Ayoub vervolgt: „Het leek een mooie kans. Maar de werkelijkheid was anders. Na twee dagen kwam ik erachter dat het werk eigenlijk niet zo makkelijk was als ik dacht. Ik begreep opeens waarom er een diploma voor werd gevraagd. Ik kreeg een schuldgevoel. Je werkt toch met een kwetsbare groep. Toen ben ik er weer mee gestopt.” Ayoub kwam niet meer opdagen, nam niet meer op, maar liep later alsnog tegen de lamp, toen uit een onderzoek bleek dat zijn diploma vals was. Tegenover de politie bekende hij alles.

De buitenschoolse opvang kreeg een boete van 8.000 euro

De rechter kijkt in het dossier. „De buitenschoolse opvang heeft later een boete van 8.000 euro gekregen van de gemeente, omdat ze iemand hadden lopen die niet gediplomeerd was. Wat vindt u daarvan?”

„Ik begrijp natuurlijk dat er consequenties aan dit soort zaken hangen. Dus ja, daarom zitten we hier.”

„En nu?”

„Ik leg zonnepanelen. Echt een gat in de markt, dus…”

„Ik zag ook dat u een keer veroordeeld bent voor wapenbezit.”

„Klopt. Ik ben naar de kermis geweest met mijn verloofde, ze zit hier achterin de zaal. Het was in Parijs. We hadden een bb gun [een balletjespistool dat amper van een echt pistool te onderscheiden is] gewonnen. Hij werd gevonden bij een autocontrole, daarvoor heb ik een boete gekregen.”

Zijn advocaat, Minke Greeven, onderbreekt hem. „Voor het beeld. Wat doet je verloofde voor werk?”

Ayoub: „Die werkt op een kinderdagverblijf, ze is pedagogisch medewerker. We hebben elkaar later ontmoet, toen dit allemaal al was gebeurd. Zij heeft mij ook wel aangegeven hoe zo’n opleiding eruit ziet, wat je er allemaal leert. Dan ga je wel beseffen dat het groter is dan je allemaal denkt.”

De officier van justitie is streng. „Als ik de richtlijn zou volgen, zou hij een maand moeten zitten. Dat ga ik niet vragen, ik wil de goede weg die hij is ingeslagen niet doorkruisen. Maar wat mij betreft gaat er een duidelijk signaal uit, in de vorm van een taakstraf van 180 uur.”

Dat is nogal wat, zegt zijn advocaat Minke Greeven. „Cliënt heeft op zijn manier na twee dagen verantwoordelijkheid genomen. Wat had hij dan moeten doen? Naar de politie moeten gaan? Er lag geen lijk ergens.” De advocaat heeft andere richtlijnen gelezen, waarin 90 tot 120 uur taakstraf beschreven staat. „Ik wil u vragen aan de onderkant te gaan zitten.” De opvang heeft de boete doorbelast op het uitzendbureau dat Ayoub een contract gaf. „Ik vind het nogal een bedrag, ik weet niet hoeveel mensen er nog meer zonder geldig diploma te werk waren gesteld.”

De rechter is het met de officier eens dat het „ernstig” is, maar in de richtlijn die zij aanhoudt worden „tandartsen en dokters” genoemd. „Jij hebt twee dagen onder begeleiding meegelopen op een buitenschoolse opvang.” Dus wat de richtlijn betreft, volgt hij de advocaat. Bovendien, zegt de rechter, heeft Ayoub nu een baan in een sector „waar de nood hoog is”. Hij krijgt een taakstraf van negentig uur.