Verloor hij de balans tussen boeren en overheid?
Sjaak van der Tak staat voorlopig nog aan het hoofd van de grootste boerenlobby van het land. Hij kondigde deze week het einde van zijn voorzitterschap aan. Sinds 2021 was hij de voorman van de Land- en Tuinbouworganisatie, die ruim 35.000 agrarische ondernemers vertegenwoordigt. In zijn bijna drie jaar als voorzitter was hij betrokken bij de onderhandelingen over een landbouwakkoord. Hij balanceert tussen de protesterende boeren en de strikte overheid.
Het is, zeker in deze onstuimige tijden, geen baan voor watjes. Op X postte hij, eerder tijdens zijn periode als voorman: „Bij huis van minister Van der Wal beelden gezien van rellende boeren. Dat kan echt niet, daar neem ik krachtig afstand van! Velen zijn radeloos en wanhopig, maar benut demonstreren als grondrecht passend en waardig dan krijg je draagvlak in samenleving voor #boerenperspectief.”
De tussenpositie te midden van de tegengestelde belangen rondom het stikstofbeleid werd hem misschien te veel. Het AD en agrarisch blad Nieuwe Oogst meldden vorig jaar al dat radicale boeren onaangekondigd voor het huis van de voorzitter verschenen. „Dit hoort niet op privéterrein waar huisgenoten of familieleden betrokken kunnen raken”, zei van der Tak. Hij snapt de frustratie, maar neemt nadrukkelijk afstand van ‘dreigboeren’.
In zijn loopbaan heeft hij vaker grote druk ervaren, hij is dus wel wat gewend. Hij leek zich niet te laten intimideren. Met zijn ervaring als wethouder en raadslid in Rotterdam, tijdens de periode dat Pim Fortuyn vermoord werd, en daarna als burgemeester van gemeente Westland, kweekte hij een olifantshuid.
Van der Tak is al sinds 1981 lid van het CDA. Even leek het alsof hij een uitstapje wilde maken naar het Nieuw Sociaal Contract van oud-CDA’er Omtzigt, maar hij bleef toch trouw aan het CDA.
Hij wil het liefst alles bij elkaar houden. LTO vertegenwoordigt achttien verschillende sectoren, van bloembollen tot melkveehouderij en pluimvee. Wim Bens (voorzitter ZLTO) spreekt van zijn verbindende kwaliteiten: „En het staat als een blok.”
Waarom stopt hij dan?
Inmiddels is de CDA-politicus 67 jaar oud. In een verklaring geeft hij aan dat de baan om 100 procent inzet vraagt, „maar daardoor legde het ook een groot beslag, op mezelf en op mijn gezin en familie”.
Als echte familieman wil hij meer tijd thuis doorbrengen. Inmiddels heeft hij meer dan acht kleinkinderen.
Van der Tak wilde niet voor drie jaar bijtekenen, en bovendien „gaat er in de politiek van Den Haag de komende maanden veel veranderen. Het is beter, zelfs van evident belang als een nieuwe voorzitter dit vanaf het begin kan meemaken”, zegt Van der Tak in de verklaring.
Misschien is dit inderdaad een prima leeftijd om met pensioen te gaan, maar het kan ook dat Van der Tak gedeeltelijk betrokken blijft, op een rustigere basis.
Hoe lost LTO Nederland zijn vertrek op?
Dirk Bruins wordt vanaf 1 januari de tijdelijk voorzitter van LTO Nederland. Hij is momenteel voorzitter van LTO-Noord. In een interview met RTV Drenthe vertelt Bruins dat hij geen ambitie heeft om permanent in het voorzitterschap te treden. Ook hij wil tijd overhouden voor zijn gezin, én voor zijn melkveehouderij in Dwingeloo, Drenthe. Dit gaat niet samen met de vele overleggen in Den Haag.