Onderwijsminister Dijkgraaf: ‘Pas vanaf 2026 zou rente studielening kunnen worden bevroren’

Het is technisch niet mogelijk om de rente die leenstelselstudenten betalen over hun studieschuld vóór 2026 https://www.nrc.nl/nieuws/2023/10/27/meerderheid-tweede-kamer-wil-dat-rente-op-studieschulden-omlaag-gaat-a4178763te bevriezen, aldus onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66). Dat schreef hij in een vrijdag verstuurde brief naar de Tweede Kamer. De Kamer had de minister verzocht om de rente, die vanaf 1 januari stijgt van 0,46 naar 2,56 procent, per direct te bevriezen. Dijkgraaf had vorige week dinsdag al aangegeven dat het bevriezen van de rente op korte termijn onmogelijk is.

De systemen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zijn volgens Dijkgraaf niet in staat om zomaar de rente los te koppelen van de Europese rentestand. Volgens een woordvoerder van de DUO heeft de uitvoeringsorganisatie „uitgebreid gekeken naar de mogelijkheden”, maar „de studiefinanciering is in de loop der jaren vaak aangepast, waardoor veel verschillende groepen zijn ontstaan, die allemaal hun eigen regeling hebben. Ook binnen de generatie leenstelselstudenten zijn er weer tal van subgroepen”.

‘Geen druk op de knop’

DUO kampt naar eigen zeggen met een lange to-do list: „Het invoeren van de basisbeurs dit jaar is nog steeds ongelofelijk veel werk, en ook de tegemoetkoming voor de leenstelselstudenten moet nog worden voorbereid en uitgevoerd.” Leenstelselstudenten krijgen in 2025 een maximale tegemoetkoming van 1.436 euro uitgekeerd. Volgens de woordvoerder kan er vanuit de Kamer weliswaar „een motie en een wens zijn, maar [het bevriezen van de rente] is geen druk op de knop.”

Bovendien zou bevriezen van de rente vereisen dat de Wet studiefinanciering wordt gewijzigd: „Ook dat is niet realistisch gelet op de zeer korte periode tot die datum.” Volgens de woordvoerder duurt het ongeveer een jaar voordat de wet geschreven en aangenomen zou kunnen worden, en dan nóg een jaar voordat die geïmplementeerd kan worden. Omdat de rente per jaar op 1 januari wordt vastgesteld, komt DUO daarom uit bij het jaar 2026 als vroegste datum.

Kortom: studenten uit de leenstelselgeneratie zitten nog wel even vast aan de verhoogde rente, zelfs al wil de politiek hen ontzien. Volgens de DUO-woordvoerder „kunnen onze maatregelen vaak nog wel met terugwerkende kracht worden terugbetaald. Maar of dat in dit geval kan, weet ik niet.”


Lees ook
Vijf vragen over de rentestijging op de studieschuld

Een demonstratie op het Museumplein voor compensatie van de studieschuld onder het leenstelsel.