Zwemmen in de rivier en ook nog ruimte voor de krabbenscheer

„Waarom kun je in Nederland vrijwel nergens langs de rivieren zwemmen? Dat moeten we als burgers toch terug claimen?” Het is een hartenkreet van rivierenexpert Bas Roels van het Wereld Natuur Fonds, een van de dertien partijen die woensdag in een manifest bestuurlijk Nederland oproepen om meer werk te maken van de natuur langs de rivieren.

Roels wandelt over een wiebelige brug in natuurgebied De Stadswaard in Nijmegen, waar is gebeurd wat in heel Nederland zou moeten gebeuren: nevengeulen aanleggen langs de grote rivier, in dit geval de Waal, meestromende zijrivieren die niet alleen de natuur een geweldige impuls geven, maar ook de recreatie dienen. Roels: „Waarom faciliteren we in Nederland niet het zwemmen in de rivieren of nevengeulen? Leg strandjes aan. Zorg dat mensen er kunnen picknicken.”

De organisaties presenteren het manifest in de maanden die vooraf gaan aan een definitief besluit door vermoedelijk een nog demissionair kabinet over een programma dat sinds drie jaar bestaat, het Integraal Riviermanagement (IRM). Dat moet volgens het Rijk de komende decennia leiden tot een „aantrekkelijk rivierengebied” met een „optimale balans tussen hoogwaterveiligheid, natuur en waterkwaliteit, zoetwaterbeschikbaarheid en bevaarbaarheid”.

regiomanager ANWBJanique Huijbregts De gemiddelde stedeling heeft 80 procent minder natuur dan honderd jaar geleden

In het programma werken Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten samen. „Maar dat programma leidt eigenlijk nergens toe”, stelt Roels. „Men is bezig met scheepvaart en met het zo goedkoop mogelijk verhogen van dijken, zonder dat daarbij aan natuur en leefomgeving wordt gedacht.”

Een „gemiste kans”, stellen de organisaties in het manifest. Meer aandacht voor natuur, leefomgeving en recreatie leidt tot een rivierenlandschap dat eigenlijk voor iedereen goed is, stellen de organisaties: óók voor de scheepvaart, en óók voor de waterveiligheid. „Wij zijn ervan overtuigd dat er een gouden combinatie bestaat, dat natuur en leefbaarheid niet hoeven te lijden onder maatregelen voor waterveiligheid en bevaarbaarheid, integendeel zelfs”, aldus het manifest.

Programmamanager Bart Beekers van Ark Rewilding Nederland, een van de organisaties achter het manifest: „Als we kiezen voor deze kwaliteitsslag wordt Nederland zo veel rijker. Dan haal je niet alleen heel veel soorten planten en dieren terug, maar maak je ook de mensen uit de steden, zoals hier in Nijmegen, happy.”


Lees ook
Ook Europese bergen en rivieren moeten rechten krijgen

De Whanganui River in Nieuw-Zeeland werd in 2017 als eerste rivier op aarde juridisch een rechtspersoon.

Nederland moet „ruimte maken” voor „ecologisch sturende processen”, aldus het manifest. Want waar die ruimte er wel is, zoals hier in natuurgebied De Gelderse Poort en langs de Grensmaas, „hebben we kunnen zien dat het herstelvermogen van de natuur fenomenaal is. Langs de grote rivieren zouden meestromende nevengeulen moeten worden aangelegd. Dat dient de waterveiligheid en ook de bevaarbaarheid van de rivieren, die nu alleen maar eroderen. Beekers: „De bodem van de rivieren daalt jaarlijks met tweeënhalve centimeter. Daardoor verdrogen de uiterwaarden en binnendijkse gebieden. Die bodem moet weer een meter omhoog. Dan krijg je meer uitwisseling van water en sediment met de nevengeulen, en uitwisseling van flora en fauna.” Soorten als barbeel, stroommosselen, kranswiervegetaties, krabbenscheer krijgen meer kansen.

Niet alleen aangeharkte parken

Bas Roels van het Wereld Natuur Fonds: „Het risico bestaat dat met de maatregelen die nu worden bedacht voor klimaatadapatie de natuur en de leefbaarheid worden geschaad.” Bart Beekers: „Dat zou rampzalig zijn.” Er is in dertig jaar 23.000 hectare riviernatuur gemaakt, en dat zou wat de dertien organisaties betreft tenminste moeten verdubbelen.

Ook de ANWB behoort tot de organisaties die het manifest hebben opgesteld. De bevolking groeit en eigenlijk, stelt regiomanager Janique Huijbregts van de ANWB, zou er aan oppervlakte zowat een gebied zo groot als de huidige Veluwe bij moeten komen om alle inwoners van Nederland van voldoende groene recreatie te voorzien. „De gemiddelde stedeling heeft 80 procent minder natuur dan pakweg honderd jaar geleden”, zegt ze.

De ANWB pleit nadrukkelijk voor wilde natuur. Huijbregts: „Mensen houden niet alleen van aangeharkte parken en dagrecreatie waar je een ijsje kunt halen en je handdoek neer kunt leggen.” De wandelaars kijken om zich heen, zien een ijsvogel. Bas Roels: „Dit smaakt naar meer.”