Waar zijn de vredes-eikels die John Lennon en Yoko Ono aan koningin Juliana stuurden gebleven?

Het begon met een herinnering aan een flard van liedje, iets dat je in jezelf kunt zingen als het even tegen zit: Christ, you know it ain’t easy / You know how hard it can be / The way things are goin’ / They’re going to crucify me. Het is het refrein van een Beatles-nummer uit 1969, ‘The Ballad of John and Yoko’, waarin John Lennon de toestanden rond zijn huwelijk met Yoko Ono bezingt. Hoe ze trouwen in Gibraltar, en wittebroodsweken vieren in Parijs in Amsterdam – door onder meer in het Amsterdamse Hilton hotel een beroemde week in bed te blijven om aandacht voor vrede te krijgen.

https://youtu.be/v-1OgNqBkVE?si=i43V4_atKx8avcQk

Omdat Lennon en Ono bij alles wat ze deden zoveel persaandacht kregen, besloten ze de publiciteit rond hun huwelijk te gebruiken om aandacht voor vrede te vragen; in Parijs waren op dat moment de moeizame onderhandelingen gaande om een einde te maken aan de oorlog van de VS in Vietnam.

In die week in bed in het Hilton in Amsterdam, in maart 1969, wordt elke dag de pers in de hotelkamer uitgenodigd. The newspapers said, ‘Say what you doing in bed?’/ I said, ‘We’re only trying to get us some peace’, zingt Lennon, die later dat jaar met Ono het vredeslied ‘Give peace a chance’ maakte. Hun Europese huwelijksreis sluit het pasgetrouwde stel af met nog een vredesactie in Wenen. En dan gaan ze terug naar Londen, waar het stel dan woont.

Vijftig eikels in een zak

In de beschrijving van die terugreis in ‘The Ballad of John and Yoko’ zit een coupletregeltje dat me vreemd voorkwam, toen ik het onlangs terugluisterde. Lennon zingt: Caught the early plane back to London/ Fifty acorns tied in a sack. Waar sloeg dat op, dat „vijftig eikels in een zak gebonden”? Was dat een Engelse uitdrukking die ik niet kende, zoiets als ‘haringen in een ton’? Zat het vliegtuig helemaal vol?

Maar het is geen Engelse uitdrukking: het gaat om vijftig eikels die Lennon en Ono verzameld hadden tijdens hun wittebroodsweken voor hun peace acorns project, oftewel hun vredes-eikels-project. Ze hadden eerder al, in 1968, twee eikels geplant als ‘levende vredes-sculpturen’ bij de kathedraal van Coventry in Engeland. Een aan de westkant en een aan de oostkant, om de liefdesverbintenis tussen de Britse Lennon en Japanse Ono te symboliseren. Een eikel planten was geen kunst, vond de kathedraalbeheerder, die ertegen was. Ook al omdat de twee in zonde leefden, want ze waren toen allebei nog met een ander getrouwd. Dat is te zien in de film over hen uit 1968, A Love Story.

Als vervolg op hun eikelplant-actie verstuurden Lennon en Ono, nu getrouwd, in 1969 aan 123 wereldleiders een setje peace acorns, vredes-eikels, met het verzoek ze te planten, zodat ze als levende sculpturen voor de wereldvrede over heel de wereld konden uitgroeien. Ono herhaalde de actie veertig jaar later nog eens, in 2009, door nog meer wereldleiders vredes-eikels te sturen. Onder meer aan Barack Obama, toen president van de VS. De website van Yoko Ono, ImaginePeace.com wijdt er een webpagina aan. Daar staan ook de bedankbriefjes die Lennon en Ono ontvingen na hun eerste vredes-eikels-actie in 1969.

De brief waarin koningin Juliana Lennon en Ono laat danken voor de toegezonden vredes-eikels
Courtesy Imaginepeace.com

Koningin Juliana zegt dank

Nu was wel bekend dat allerlei internationale leiders vredes-eikels van Lennon en Ono hadden gekregen, maar dat ook de Nederlandse koningin Juliana in 1969 een paar van die peace acorns heeft ontvangen, wist zelfs Ron Bulters, voorzitter van de Nederlandse Beatles-fanclub, niet.

Toch zit er bij de bedankbriefjes ook één van koningin Juliana, namens haar aan het stel geschreven door de ‘particuliere secretaresse van H.M. de Koningin’ jonkvrouw Roëll, gedateerd 7 oktober 1969. Ze schrijft (vrij vertaald): „Hare Majesteit de Koning vroeg mij u te bedanken voor uw brief en de eikels die u bijsloot, als levende sculpturen voor wereldvrede.” Anders dan de koning van Maleisië, die liet weten dat de eikels in de paleistuin geplant waren, vermeldt de brief namens Juliana niets over een eventuele planting van de vredes-eikels. Dus we weten niet of, bijvoorbeeld in de paleistuin van Soestdijk, twee levende vredes-sculpturen groeien van Lennon en Ono.

Waar zijn de twee Nederlandse vredes-eikels gebleven? De Rijksvoorlichtingsdienst, die de communicatie van het Koninklijk Huis verzorgt, schrijft desgevraagd: „Het is bij de RVD niet bekend wat er met de ‘peace-acorns’ is gebeurd. Daarnaast zijn van deze periode de particuliere archieven van het Huis Oranje-Nassau bij de Koninklijke Verzamelingen (nog) niet toegankelijk voor onderzoek.” Dat archief gaat pas open als het de koning behaagt.

Ook de hovenier van paleis Soestdijk die het nu particuliere landgoed onderhoudt, laat weten dat hij niets weet van eventuele vredes-eiken in het park bij het paleis. Hij vroeg het ook na bij de tuinman die op paleis Soestdijk werkte toen Juliana daar als koningin woonde; die herinnert zich ook niets van de Lennon en Ono vredes-eikels. Waar die zijn gebleven, blijft dus voorlopig een raadsel. En vrede is het ook nog niet.

Dank-enveloppe van koningin Juliana, 1969
Courtesy Imaginepeace.com

Achterzijde dank-enveloppe voor Lennon en Ono, met zegel van de ‘Particulier Seretaresse van H.M. de Koningin’ Juliana, 1969
Courtesy Imaginepeace.com