Denk neemt huidige overheidsapparaat in het vizier in verkiezingsprogramma
Denk trekt komende maand naar de kiezer met een boodschap waarin de partij het huidige overheidsapparaat stevig in het vizier houdt. In het verkiezingsprogramma, dat NRC kon inzien, hoopt de partij met tien „doordenkers” de kiezer te overtuigen. Van racismebestrijding en kansengelijkheid tot het herstellen van het vertrouwen in de overheid. Daarnaast wil de partij zich naar eigen zeggen inzetten voor jongeren, een betaalbare zorg, en de koopkracht omhoog krijgen.
Met name de bestrijding van institutioneel racisme in Nederland krijgt een prominente plek in het partijprogramma. De partij wil dat „monster”, zoals lijsttrekker Stephan van Baarle het omschrijft, een halt toe roepen. Denk wil bijvoorbeeld brede aandacht voor het koloniale verleden van Nederland. Maar ook de structurele problemen binnen de Nederlandse politie, met name racisme en discriminatie, moeten volgens de partij worden aangepakt. Zo wil Denk 10.000 agenten inzetten, die gespecialiseerd zijn in discriminatiebestrijding.
Zoals veel andere partijen wil Denk het vertrouwen in de overheid terugwinnen. In het verkiezingsprogramma wordt het toeslagenschandaal prominent uitgemeten. „De overheid is de burger gaan beschouwen als klant, die vanuit wantrouwen wordt bejegend.” Denk wil daarom de „menselijke maat” terugbrengen. Zo wil het zwaardere straffen voor beroepsmatige discriminatie binnen de Nederlandse ambtenarij: vier maanden cel en geldboetes tot 17.400 euro. Denk kiest naar eigen zeggen voor een „overheid die mensen niet vertrapt en die geen vijand van de mensen is, maar een vriend”.
‘Afkomst en inkomen bepalende rol’
Denk wil daarnaast investeren in „goed onderwijs” met kansengelijkheid als speerpunt. Volgens de partij spelen afkomst en inkomen nog steeds een bepalende rol bij de kansen op succes in het onderwijs. Naast de dekolonisering van de lesinhoud in het onderwijs is de partij ook van plan om het lerarentekort aan te pakken. Ouders, zo luidt het verkiezingsprogramma, moeten daarnaast „zelf kunnen bepalen of en welke seksuele voorlichting op school wordt gegeven”. De partij wil bovendien af van de „regenboogdwang”, die aan de Nederlander „wordt opgedrongen”.
Verder wil Denk de „balans op de arbeidsmarkt herstellen” en „fors investeren” in het sociaal minimum. Het vaste contract moet de norm worden, maar ook mensen die bewust voor een ZZP-loopbaan kiezen, moeten „collectieve zekerheiden worden geboden”. De partij wil ook onder meer het woningtekort aanpakken, gratis kinderopvang en een éénstaatoplossing onder Palestijnse vlag voor Israël en de Palestijnse gebieden.
Omtzigt wil met partijprogramma bestaanszekerheid bieden en migratie terugdringen
„De overheid moet zich richten op het betaalbaar en bereikbaar maken van essentiële basisvoorzieningen.” Dat zei partijleider Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract (NSC) dinsdag bij de langverwachte presentatie van zijn partijprogramma Tijd voor herstel. Op 22 november vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats.
„Onze analyse is dat het bestuur van Nederland niet gefunctioneerd heeft”, zo opende Omtzigt zijn presentatie. Dat ging volgens hem niet alleen over de Toeslagenaffaire en de gaswinning in Groningen, maar ook over zaken in het onderwijs, de volkshuisvesting en bestaanszekerheid.
Van dat laatste thema was al bekend dat het een prominente positie zou innemen in het partijprogramma van NSC. Voedsel, energie en woningen moeten voor alle burgers beschikbaar worden. Om dat te realiseren wil Omtzigt onder meer de btw op hotels en vakantieparken verhogen, huurverhogingen verder aan banden leggen en het bouwen van nieuwe woningen sneller en makkelijker laten verlopen.
Migratie terugdringen
Een prominent thema in het programma is migratie. NSC wil dat er jaarlijks maximaal nog 50.000 migranten naar Nederland komen. Dat gaat niet alleen om asielzoekers, maar bijvoorbeeld ook om arbeidsmigranten en buitenlandse studenten. Omtzigt wil dat onder meer bewerkstelligen door belastingvoordelen voor arbeidsmigranten te beperken, door minder universitair onderwijs in het Engels te geven en door de basisbeurs voor minder internationale studenten beschikbaar te maken. Ook moet met een vergunningenstelsel en een soepeler terugkeerbeleid de asielmigratie omlaag gebracht worden.
Vorig jaar kwamen meer dan 220.000 migranten naar Nederland, onder wie 108.000 mensen uit Oekraïne. Daarnaast dienden ruim 35.000 mensen een eerste asielverzoek in.
Omtzigt zei de huidige stikstofwet „van tafel” te willen, maar wil wel inzetten op het verminderen van de stikstofuitstoot. NSC vindt dat daarbij niet alleen moet worden ingezet op stikstofreductie, maar op „de totale staat van de natuur”. De partijleider benadrukte dat er „ten minste twee nieuwe kerncentrales” bijgebouwd moeten worden. Windparken op land en zonnepanelen op vruchtbare landbouwgrond plaatsen, noemde Omtzigt zonde van de beperkte ruimte die Nederland heeft.
NSC wil verder dat er een grondwettelijk hof, een regionaal kiesstelsel en een wettelijk lobbyregister worden ingevoerd in Nederland. Ook moeten klokkenluiders beter beschermd worden en is Omtzigt voorstander van een verbod op online gokken.
Omtzigt benadrukte dat zijn plannen niet in één kabinetsperiode uit te voeren zijn. „Wat in tien, vijftien, twintig jaar kapot is gegaan, kunnen wij niet in vier jaar repareren”, aldus de NSC-leider. Wel benadrukte hij daar met zijn programma een begin aan te willen maken. Het programma komt net op tijd om nog te worden meegenomen in de stemwijzers, waarvan de eerste woensdag beschikbaar zal zijn.
Welkom in dit blog
In dit blog volgt NRC de politieke ontwikkelingen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in november. Lees hier ons vorige blog terug.