Opinie | Oprukkend onkruid, zoals de waterhyacint, kan bruikbaar zijn

Drie weken vóór ons bezoek aan het reservoir bij de Hartbeespoortdam in Zuid-Afrika, voor onderzoek, was er een grote hoeveelheid waterhyacinten vanuit de Crocodile River komen aanstromen. Het onkruid vermeerderde zich en al snel was er geen doorkomen meer aan: waterhyacinten vormden een dicht tapijt over het gehele reservoir. Enkele dagen later was er op het wateroppervlak geen plant meer te bekennen – wel dode vissen.

Voor het reservoir, waar met name toeristen uit Pretoria en Johannesburg komen om te vissen en zeilen, is het vooral een onaantrekkelijk gezicht, al die groene planten op het mooie meer. Op veel andere wateren in de tropen en subtropen vormt de waterhyacint een probleem voor vissers, die hun netten niet kunnen uitwerpen; veerdiensten, die niet kunnen passeren; en voor de turbines van waterkrachtcentrales, die door de planten beschadigd kunnen raken.

De waterhyacint vormt niet enkel in Zuid-Afrika een lastige uitdaging. Op elk bewoond werelddeel veroorzaakt de plant problemen. En al is het Nederlandse klimaat (voorlopig) te koud voor deze invasieve plantensoort, ook hier staat het op de lijst met verboden invasieve exoten.

Bovendien wordt de waterhyacint bestreden met herbicides, simpelweg omdat dit de goedkoopste oplossing lijkt. De bestrijdingsmiddelen zijn misschien niet direct schadelijk voor vissen, maar de dode waterhyacinten zinken naar de bodem, waar het rottingsproces alle zuurstof verbruikt, zodat vissen alsnog sterven. In het water van het reservoir stijgen bellen op: methaan dat vrijkomt bij de zuurstofloze verrotting van waterhyacinten.

Vorig jaar waren we geruime tijd na het sproeien van bestrijdingsmiddelen op dezelfde plek in Zuid-Afrika. Het water was toen voor de helft bedekt met planten – geen waterhyacinten, maar grote salvinia, een andere drijvende waterplant. De waterhyacint vermeerdert zich zo snel, dat je, normaal gesproken, alleen die plant in het reservoir aantreft. Maar wordt hij platgespoten, dan neemt salvinia zijn plek al gauw in.

We hebben dus oplossingen nodig voor het probleem van de waterhyacinten. Oplossingen die gedragen worden door de mensen die zelf profiteren van de implementatie ervan: hetzij doordat ze geen last meer van de planten ondervinden, hetzij omdat ze er geld mee verdienen.

Twee voorbeelden van zulke oplossingen werden voorgesteld aan het Nederlands koningspaar, dat afgelopen week een bezoek bracht aan een moeras in Zuid-Afrika dat ook met waterhyacinten te kampen heeft. Geoogste waterhyacinten worden daar tot manden gevlochten, maar ook in zakken gestopt die bijvoorbeeld gebruikt worden om erosie tegen te gaan.

Het is wel zo dat het verwijderen van waterhyacinten zeer arbeidsintensief is. De plant bestaat grotendeels uit water en is erg zwaar.

Toch kun je van de nood een deugd maken: de waterhyacint gebruiken om vuil water te helpen verschonen. De planten, zie zich nu eenmaal razendsnel verspreiden, kunnen gebruikt worden als diervoeder of mest, of simpelweg in gedroogde vorm als brandstof dienen. Zo kun je er inkomsten mee vergaren, of uitgaven (bijvoorbeeld aan brandhout) vermijden.

Uiteindelijk is de waterhyacint slechts een voorbeeld. Er zijn vele andere ecologische problemen die wij, de mens, de alleskunner, niet alleen kunnen oplossen. We moeten de natuur ons een handje laten helpen.