COA stuurt wanhopige brief naar ministerie van Justitie, wil afspraken met gemeenten kunnen schenden

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vindt dat het Rijk verregaande maatregelen moet nemen om de „uiterst zorgwekkende” situatie in de asielopvang te doorbreken. Zo wil het COA bestaande afspraken met gemeenten over het aantal asielzoekers in een opvanglocatie kunnen schenden. Dat blijkt uit een interne brief van het COA-bestuur aan het ministerie van Justitie en Veiligheid en uit gesprekken met bronnen.

„De leefbaarheid en veiligheid” op asielzoekerscentra staan onder druk, aldus de brief. Ook qua capaciteit verkeert de asielopvang nog altijd „in de gevarenzone”. Hoewel het COA afgelopen jaren vaker een brief naar het ministerie van Justitie stuurde, was de toon niet eerder zo wanhopig.


Lees ook
Nederland stevent af op een ‘maatschappelijk ontwrichtende’ asielcrisis. Alle mogelijke manieren om die af te wenden, lijken uitgeput

Zomer vorig jaar vertrokken vluchtelingen vanaf het aanmeldcentrum in ter Apel per bus naar opvanglocaties. Binnen enkele weken zal er voor een paar duizend asielzoekers geen opvangplek meer beschikbaar zijn.

Op dit moment komen er elke dag tweehonderd nieuwe asielzoekers Nederland binnen, voor wie er amper plekken zijn. En het perspectief voor komende maanden is „somber”, schrijft het bestuur aan het ministerie. Voor het eind van het jaar heeft het COA 6500 tot maximaal 11.000 extra plekken nodig, maar manieren om die te vinden zijn „binnen de huidige beleidskaders” uitgeput.

Volgens het COA moet worden nagedacht over „verregaande maatregelen of alternatieve beleidskeuzes”. In de brief worden deze niet beschreven, maar ze zijn wel bekend binnen het COA en het ministerie.

Zo wil het COA nu met toestemming van het ministerie van Justitie meer asielzoekers in een gemeente plaatsen dan in bestuursovereenkomsten is afgesproken. En ook afspraken over ‘doelgroepen’, om bijvoorbeeld ergens geen alleenstaande mannen op te vangen, zouden geschonden moeten kunnen worden. Dat terwijl het COA ook schrijft dat de „korte-termijn-oplossingen” een „wissel trekken” op de relatie met „medeoverheden”.

Noodgrepen

Bovendien wil het COA graag af van de 16.000 bewoners die al verblijfspapieren hebben, maar nog wel in de opvang zitten. Deze ‘statushouders’ wachten maanden in het asielzoekerscentrum omdat er in gemeenten geen sociale huurwoningen beschikbaar zijn. Juridisch gezien is het COA niet verantwoordelijk voor deze groep, zeggen bronnen. Daarom wil het COA hun opvang eerder kunnen staken.

Ook is er binnen het COA gesproken over noodgrepen voor als echt alle bedden bezet zijn. Het COA en het ministerie van Justitie zeggen dat het weigeren van alleenstaande mannen niet aan de orde is, maar dat wel wordt gekeken „hoe de meest kwetsbare groepen beschermd kunnen worden” als er weer een tekort is aan plekken zoals in 2022. Toen mochten alleen vrouwen, kinderen en zieken nog bij het aanmeldcentrum naar binnen.

Het is ook nu al weken „iedere avond spannend” of het COA voor elke asielzoeker een bed kan regelen, schrijft het bestuur. Zelfs het openen van grote locaties – zoals recent in Biddinghuizen – is niet genoeg, omdat andere opvangplekken sluiten. Ondertussen stapelen de problemen zich op. Zo zijn er meer dan vijftienhonderd ongeïdentificeerde asielzoekers in Nederland. Op deze manier kunnen vreemdelingen makkelijk kwijtraken.

De opvangkwaliteit is al langer onvoldoende, maar niet eerder verbleven zoveel asielzoekers zo lang in zulke slechte omstandigheden. De reguliere asielzoekerscentra zitten overvol – tot de gangen aan toe. Bijna de helft van de asielzoekers wordt op tijdelijke noodopvanglocaties opgevangen: in oude gebouwen, gymzalen, evenementenhallen, die ongeschikt zijn voor opvang. En er is amper nog personeel te vinden. In de opvangcentra werken veel onervaren mensen, die de zware baan amper aan kunnen. „De leefbaarheid en veiligheid” van bewoners en personeel op asielzoekerscentra staat onder druk, schrijft het COA-bestuur.


Lees ook
COA-medewerkers vaak geïntimideerd en gepest



<p>ANP/Robin van Lonkhuijsen</p>
<p> ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/10/coa-stuurt-wanhopige-brief-naar-ministerie-van-justitie-wil-afspraken-met-gemeenten-kunnen-schenden-1.jpg”><br />
</a> </p>
<h2 class=Alleenstaande jongeren

De grootste zorgen zijn er over alleenstaande minderjarigen: jongeren die in hun eentje naar Nederland zijn gekomen. In Ter Apel, waar ook zij hun procedure beginnen, verblijven al maanden 350 jongeren in een opvang die bedoeld is voor slechts 55 kinderen. Afgelopen weken zijn honderd alleenstaande jongeren naar het asielzoekerscentrum in Budel gebracht, dat bekend staat als probleemlocatie met veel overlastgevende mannen. Ook worden jongeren nu noodgedwongen in hotels opgevangen, waar de kans op incidenten volgens het COA groter is. Dit kan ertoe leiden dat gemeenten hun contract het COA opzeggen.

Het COA vangt in totaal zestigduizend asielzoekers op. Volgens interne prognoses zijn er over ruim een jaar misschien wel honderdduizend opvangplekken nodig. „Echter zitten er grenzen aan de groei die onze organisatie aan kan”, schrijft het bestuur.

Parallel aan de problemen bij het COA loopt de opvangcrisis voor Oekraïense vluchtelingen. Zij worden opgevangen door gemeenten zelf, maar ook die plekken zijn vol, terwijl er nog steeds Oekraïners naar Nederland blijven komen.

Lees ook: Nederland stevent af op een ‘maatschappelijk ontwrichtende’ asielcrisis. Alle mogelijke manieren om die af te wenden, lijken uitgeput