‘Eigenlijk zijn we van mening dat veel mensen te groot wonen en te veel geld hebben’

David: „Ons huis is zo klein dat wij in de woonkamer slapen, op een opklapbed. Onze zoon slaapt in de enige slaapkamer en onze dochter in het tuinhuis.” Saskia: „Heel veel mensen in deze buurt hebben een kind dat in de schuur slaapt. Of ze hebben er een bedrijfje of een atelier.”

David: „Als we zouden verhuizen naar een huis met één kamer meer, zou ons dat 1.500 euro per maand extra aan huur kosten en zouden we geen tuin meer hebben.”

Saskia: „Maar veel mensen vinden het wel gek dat we in de woonkamer slapen.”

David: „Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne hebben we ook nog een half jaar een jonge vluchtelinge in huis gehad. Ze sliep bij onze dochter in het tuinhuis. Communiceren was lastig, ze sprak alleen Russisch.”

Saskia: „Onze kinderen hebben ervan geleerd hoe moeilijk je leven kan zijn als je geen goede basis van thuis meekrijgt en dat ze kansen moeten benutten. En hoe lief iedereen hulp aanbood. Een volgende keer zouden we wel wachten tot de kinderen het huis uit zijn, zodat iedereen wat meer ruimte heeft.”

Gouden kooitje

David: „Welbeschouwd is dit huis een gouden kooitje. Klein, maar met een tuin en in een heerlijk rustige buurt. Het is net een dorp. Ik ben zelf opgegroeid in een groot huis, maar dat wil ik niet meer.”

Saskia: „Eigenlijk zijn we van mening dat veel mensen te groot wonen en te veel geld hebben. Vroeger woonde in deze tweekamerwoning een gezin met zes kinderen! Wij zijn hier al twintig jaar tevreden.”

David: „Niks mis met een groot huis met een mooie keuken, maar het is voor de meeste mensen nooit genoeg.”

Saskia: „Een beetje genoeg is ook genoeg. We hadden ervoor kunnen kiezen om meer te verdienen door meer geld te vragen voor de lessen in onze yogaschool. Maar we vinden dat iedereen die lessen moet kunnen volgen. En we zouden als ondernemers in hetzelfde bedrijf nooit een hypotheek hebben gekregen.”

David: „Bovendien waren we door alle verzekeringen voor een koophuis dan net zoveel kwijt geweest als we nu aan huur betalen.”

Saskia: „Dat geld zetten we nu opzij voor de kinderen.”

Geen stress

David: „We hadden er ook voor kunnen kiezen om meer te werken. Maar doordat een van ons ’s avonds werkt en de ander ’s morgens, zijn we elke middag thuis voor de kinderen en levert de combinatie van werken en gezin geen stress op. Nadeel is dat we ’s avonds nooit samen op de bank zitten.”

Saskia: „Ze zijn nooit naar een opvang geweest.”

David: „Ik denk dat we allebei zo’n 25 uur per week werken.”

Saskia: „Ik wilde ooit fysiotherapie studeren, maar werd uitgeloot en ben aan Engels begonnen. Toen ik als student yogales ging volgen, merkte ik dat ik me veel beter voelde. Na vijf lessen ben ik een yogaopleiding gaan doen en binnen een jaar gaf ik zelf les. Om rond te komen werkte ik daarnaast in een boekwinkel en in een bioscoop.”

David: „Ik was vanaf mijn veertiende al geïnteresseerd in zen en meditatie en toen ik Saskia ontmoette, ben ik met yoga aan de slag gegaan. Dat was in 2000.”

Saskia: „We zijn toen samen een opleiding mensendieck gaan doen. Die heb ik niet afgemaakt, omdat we graag kinderen wilden. Allebei twee banen – David gaf karateles, werkte in het Filmmuseum én liep stage –, een studie en sporten was te veel. We wilden ook ruimte voor onze relatie. Toen we twee kinderen hadden, hebben we ons vanaf 2009 helemaal gericht op de yogaschool. Ooit hadden we allebei de wens om huisvader/huismoeder te worden en dat is grotendeels gelukt.”

David: „We leven sober. We hebben geen auto, geen dure hobby’s. En we proberen lang met kleding te doen.”

Saskia: „We gaan bijna altijd in Nederland, Duitsland of België met vakantie. Met de fiets en de tent. Alleen afgelopen zomer zijn we naar Japan geweest. Het leek ons leuk om met de kinderen een keer een verre reis te maken.”

David: „We passen in de vakantie ook vaak op iemands huisdier. Financieel is dat handig, want je betaalt alleen de treinreis. Vorig jaar zomer hebben we op een konijn in Winchester gepast. En met Kerst op een hond in Parijs. We hadden geen flauw idee waar we terecht zouden komen. Bleek het een villa met zwembad in een gated community!”

Paradijs

Saskia: „Als we drie weken vakantie hebben, gaan we één week met z’n vieren weg en werken we om beurten een week in de yogaschool en is de ander met de kinderen op vakantie.”

Saskia: „De school zorgt voor onze inkomsten én onze buffer. Die is belangrijk voor als een van ons ziek wordt en als er iets kapotgaat.”

David: „We hebben onze kinderen meegegeven dat ze niets tekort komen.”

Saskia: „En we bespreken met hen wat wel en wat geen geld waard is.”

David: „Welbeschouwd hebben we nu al onze dromen verwezenlijkt. We hebben alles wat we wilden: een fijn gezin, een huis, een eigen yogaschool. We leven in het paradijs.”

Saskia: „Dat is ook de gedachte achter yoga: in de basis is er vrede. Maar mensen verstoren die vaak door hun eigen handelen en dan komen ze in strijd terecht. Mensen zouden moeten proberen om tevredener te zijn.”

In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar [email protected]