„Gefeliciteerd zeg. Dit is huge!” Opgetogen gevoel onder de miljoenen cricketfans in India – van wie een aantal liefhebbers, fans én sportjournalisten, de NRC-correspondent laat op dinsdagavond een berichtje sturen vanwege een ‘big upset’: het Nederlandse cricketteam verslaat Zuid-Afrika bij het WK eendagscricket met 38 runs verschil (245-207).
„Een ongelooflijk gevoel. De winst geeft aan dat we op de juiste weg zijn, na lang werken,” zegt Roeloef van der Merwe een dag later aan de telefoon vanuit Lucknow, waar zaterdag Sri Lanka de volgende tegenstander is. „Als je een toernooi ingaat, zijn er vooral onbekende factoren. Nu weten we hoe het kan uitpakken als we onze plannen uitvoeren op het veld.”
De wedstrijd tegen Zuid-Afrika verliep lange tijd moeizaam voor de Oranje-cricketers. Aanvoerder Scott Edwards zorgde met 78 runs voor de ommekeer en Van der Merwe maakte er vervolgens 29. Vervolgens wist hij ook nog een paar belangrijke beurten te bowlen, hij gooide twee tegenstanders uit. Van der Merwe is zeer tevreden over zijn individuele prestatie, zegt hij instemmend, maar uiteindelijk droeg het hele team bij aan de overwinning op de nummer drie van de wereld. Zoals dat hoort bij de spelopvatting van de Zuid-Afrikaanse bondscoach Ryan Cook, die spreekt over ‘allroundcricket’ en de ambitie heeft om de halve finale te halen.
Indiase goedkeuring
De tien WK-deelnemers spelen allemaal een keer tegen elkaar, waarna de beste vier landen om de wereldtitel gaan strijden. Het spel van Nederland in de eerste twee wedstrijden kon op bemoedigende goedkeuring van de Indiase watchers rekenen, ook al werd er tegen Pakistan en Nieuw-Zeeland verloren. Oranje is de absolute underdog van het toernooi. De andere landenteams hebben allemaal de status om zogeheten tests te spelen, wedstrijden die maximaal vijf speeldagen duren. Nederland speelt alleen de kortere formats, zoals de one day internationals bij het WK. Oranje kwalificeerde zich afgelopen zomer voor dit toernooi ten koste van onder Schotland en de West-Indies.
Vorig jaar, bij het WK Twenty20 in Australië, won Nederland ook van Zuid-Afrika in de kortste variant over 20 overs per team (in een over worden zes ballen gegooid). Bij dit WK gaat de wedstrijden over 50 overs en daarbij „moet je over een langere periode consequent goed cricket kunnen spelen”. Van der Merwe: „Dat is de uitdaging, maar we hebben dinsdag laten zien dat het ons ook past als team. We speelden zoals wij het eendagscricket willen spelen en hopelijk kunnen we dit als een blauwdruk nemen voor de rest van het toernooi.”
Vorig jaar dacht Zuid-Afrika misschien nog te licht over Nederland, stelt de 38-jarige profspeler, maar dat zal voor de wedstrijd in het Himalaya-stadium van Dharamsala anders zijn geweest. „We speelden opnieuw het beste cricket. Sport wordt bepaald op de dag zelf”, aldus Van der Merwe.
Voor hemzelf bracht de tegenstander ook geen extra druk met zich mee: Roelof Erasmus van der Merwe, geboren in Johannesburg, speelde tussen 2009 en 2011 voor het Zuid-Afrikaanse team. Hij vroeg in 2015 een Nederlands paspoort aan – zijn moeder is Nederlands – en maakte de overstap.
Van der Merwe is niet de enige Oranje-speler met zo’n achtergrond: ook Colin Ackermann en Ryan Klein komen uit Zuid-Afrika, zij kozen voor Nederland om voor een nationaal team uit te kunnen komen. Van der Merwe ziet het ‘expat team’, zoals Oranje door Indiase media wordt aangeduid, juist als een kracht van het elftal. „We nemen allemaal een andere achtergrond mee. Maar uiteindelijk komen we uit voor Holland en willen we winnen.”
Olympische sport
Nederland bezorgde de Indiase cricketfans een van de beste wedstrijden tot nu toe bij het WK, schreef de Hindustan Times. Maar de echte gekte, die je bij een cricket-evenement in het cricketmaffe India zou verwachten, blijft vooralsnog uit. Wel was er nog een andere stunt, de overwinning van Afghanistan op titelverdediger Engeland. En afgelopen weekend stond de wedstrijd op het programma waar meest naar werd uitgekeken, die tussen India en Pakistan. De rivalen speelden, voor meer dan 130.000 toeschouwers, voor het eerst in zeven jaar een wedstrijd tegen elkaar op Indiase bodem. Politieke strubbelingen en wantrouwen tussen de buurlanden hebben dat lang bemoeilijkt.
Het WK in India vormde deze week ook de perfecte achtergrond voor belangrijk sportnieuws. Het Internationaal Olympisch Comité maakte bij de jaarvergadering, nota bene in Mumbai, bekend dat cricket in 2028 terugkeert op de Zomerspelen, voor het eerst sinds 1900. „Voor elke sport is dat een mijlpaal”, zegt Van der Merwe. „Veel mensen hebben een olympische droom, die gaan nu misschien cricket als sport overwegen. Dat kan ook in Nederland gebeuren.”
Maar eerst is het aan Oranje om in eigen land de interesse in de sport vergroten, denkt Van der Merwe. „Voor je het weet blijkt de halve finale inderdaad binnen bereik.”