Tv-recensie | Ik heb toch wel een beetje te doen met Selma Omari

Kijk gewoon naar Selma Omari, zei de twintigjarige bij mij thuis. „Leest de jeugd je ook eens.” Zij om te beginnen, beloofde ze. Een beetje moeder telt dan haar knopen, en verzwijgt dat ze eigenlijk zat te broeden op een stukje over een van de best bekeken programma’s van Omroep MAX. Van onschatbare waarde tikt, met uitgesteld kijken erbij opgeteld, zo de miljoen kijkers aan, vaak meer. En ik vraag me al weken af waarom. Elke aflevering wordt er een aantal bijzondere voorwerpen aangeboden door een particulier. Dinsdag ging het om een Chinese mantel, een tekening van Kees van Dongen, twee poortvazen en een antiek zilveren broodmandje. De eigenaar van het voorwerp biedt het aan bij vier verschillende antiquairs die zich hebben verschanst in vier aparte kamertjes. En daar begint het spel van loven en bieden. De kunst is om het voorwerp niet te snel of voor te weinig geld aan een van de antiquairs te verkopen, maar te gaan voor het beste bod.

Ergens doet het programma me denken aan Tussen kunst en kitsch, nog zo’n topper voor de wat oudere kijker. Ook daar komen mensen met hun spullen aanzetten, alleen moeten ze, als het een voorwerp van betekenis is, eerst aanhoren wie het heeft gemaakt of waar het vandaan komt, vóór er een bedrag uitrolt. En precies dat educatieve element, waar de aandacht vaak verslapt, slaat Van onschatbare waarde over. Het is direct money talk. Bedragen vliegen over tafel en net als bij een veiling kan het eindbedrag mee- of tegenvallen.

Een half miljoen volgers

Ik ging het dus over Selma Omari hebben. Ik kende haar heus wel. Ze is influencer en vlogger, op Instagram heeft ze een half miljoen volgers, op YouTube 125.000 abonnees. In 2022 zag ik haar documentaire bij BNNVARA OMARI; geen gezeik. Zijdelings kreeg ik haar walk-in closet van marmer mee. Ik hoorde de roddels over haar vermeende BBL, Brazilian butt lift (bilvergroting). Haar relatie met rapper Boef. Ze zouden trouwen, toen toch niet. Onder haar make-up, sieraden, fillers en dure kleren zat een interessante, jonge vrouw. Interessant, omdat niks aan haar ‘klopt’ en dat levert haar soms meer haters dan fans op. Ze presenteert zich als gelovige, maar kleedt en gedraagt zich als een vrijgevochten vrouw. Ze is een moslim zonder hoofddoek, een vrouw zonder schaamte, en nu is ze ook nog een moeder zonder man.

Pulling a Kylie Jenner, noemt ze het in Selma: Op mijn manier. Net als de Amerikaanse influencer hield ze haar zwangerschap verborgen tot na de geboorte van het kind. Op 4 augustus verscheen er tussen alle foto’s op Instagram een berichtje waaruit op te maken viel dat ze was bevallen. Meer niet. Geen naam, niet of het een jongen of meisje was, en geen clou wie de vader was. Op al die antwoorden hebben haar volgers moeten wachten tot dinsdag, toen de eerste aflevering online kwam op NPO Plus. De baby blijkt een ze. Ze was niet verwacht, wel welkom. En: Selma doet het alleen.

We zien een hoogzwangere Selma in haar gloednieuwe appartement in Rotterdam. Ze vertelt dat ze maandenlang nauwelijks de straat op is geweest. Niemand die ‘het’ weten mocht. Ze zocht „rust, kalmte en harmonie”. Precies wat ze niet zou vinden als haar achterban lucht had gekregen van haar huwelijksloze zwangerschap. Ze begrijpt dat mensen haar keuze lastig vinden. „Maar ik ben niemand een verklaring schuldig. Alleen God, mijn moeder en mijn kind.”

Ik werd er toch een beetje verdrietig van. Selma is niet alleen, ze heeft een moeder, een lieve zus en beste vrienden. Maar je voor zo veel mensen zo te moeten verbergen. Ongezien een kinderwagen kopen – met rosé-kleurige chroom. In haar uppie een bakabana eten in de auto voor ze de laatste echo voor de bevalling krijgt. Na afloop belt ze de vader van haar ongeboren dochter. Zijn naam zal ze de komende aflevering onthullen.