Je telefoon op de speaker, veel selfies maken en apparaten bezet houden: zo gedraag je je in de sportschool

Als jullie denken: wat klinkt ze opgewonden, dan kan dat kloppen, want er staat binnenkort in mijn leven iets nieuws te gebeuren. Komende maand ga ik namelijk voor het eerst in twintig jaar (!) weer beginnen in de sportschool!

Ik moet wel. Na een bepaalde – kuch – leeftijd moet je je spieren gaan trainen. Anders kom je onverbiddelijk achter een rollator terecht, zo lees ik in de vakliteratuur. En aangezien ik dat thuis zonder stok achter de deur niet ga doen, dacht ik: ik schrijf me weer eens in en ga verder waar ik ooit stopte toen op m’n 34ste m’n dochter geboren werd.

Toen ik m’n vrienden dit vertelde, vielen ze bijna van hun stoel. Of ik gek was. Gewoon zo maar naar de sportschool? Na twintig jaar?! Of ik wel wist hoe het er daar tegenwoordig aan toe gaat.

Dat er inmiddels een strakke etiquette geldt, voedselvoorschriften, dresscodes, strikte regels op het gebied van persoonlijke hygiëne, onmisbare kennis van hard- en software. En dat als je dat allemaal niet weet, je er onherroepelijk al binnen een week uit ligt.

„Er zou eigenlijk een soort lagere sportschool moeten bestaan”, verzuchte een dierbare kennis. „Waar je je in het allerdiepste geheim kan voorbereiden op het universitaire sportschoolniveau.” Ik voelde me een brugklasser aan de vooravond van m’n eerste dag op de middelbare school.

En dus dacht ik: ik vraag eens rond, ook op de soosjals, wat ik absoluut moet weten voordat ik weer begin. Ik kreeg zoveel tips dat ik ze maar even op een rijtje gezet heb. Ik weet niet of ik alles goed heb begrepen, maar dit zijn volgens mij de belangrijkste richtlijnen!

1 Praat zo hard mogelijk.

Zet je telefoon op de speaker en bel met al je vrienden tijdens je work-out. Anders dring je niet door tot je medesporters die met een noisecancelling-koptelefoon trainen én kom je niet boven de andere schreeuwers uit.

2 Neem zoveel mogelijk vrienden mee.

Ga gezellig kletsen op en om de apparaten. De sportschool is er om te sporten, tuurlijk. Maar ook een ontmoetingsplek met een sociale functie die niet onderschat mag worden.

3 Zorg dat je de laatste mode draagt.

Check bij de Decathlon wat er verwacht wordt. Als je in je ouwe kloffie komt sla je een modderfiguur op alle video’s en selfies die influencers om je heen maken.

4 Maak uiteraard ook zelf veel video’s, vlogs en foto’s.

Als je training niet op Instagram staat, is hij niet gebeurd. Gebruik veel hashtags – #healthylifestyle #motivation #dedication #onfire #workout.

5 Draag strakke, doorzichtige, korte kleding met grote gaten voor armen en benen.

Zodat lichaamshaar, borsten en de incidentele uitpiepende balzak goed te zien zijn. Als ergens transparantie gewaardeerd wordt, is het wel in de sportschool. Hou je pet op.

6 Staar naar de lichamen.

Zoek oogcontact als je suggestieve bewegingen maakt met je onderlichaam. Als mensen nog niet helemaal fit zijn, kun je dat gerust zeggen: „Net begonnen zeker” of: „Poeh, ik wist niet eens dat daar vet kon zítten”. Andersom wordt „strakke kont” en „goeie borsten” zeker gewaardeerd.

7 Zing hard mee met de muziek.

Tik mee op het ritme – negen van de tien keer: „Let’s get down to business.”

8 Geef ongevraagd advies.

Dat je bij het squatten niet met je knie voorbij je enkel mag komen, dat het slecht is voor je rug om te veel gewicht te pushen, dat je niet verend moet stretchen, etc. Mensen waarderen het in de sportschool enorm als je met ze meedenkt.

9 Eet kwark met zaden.

Weet dingen over proteïnerijk voedsel. Daar praat je over mee.

10 Niet lachen.

Als mannen hun gehaktballen aan het trainen zijn, hard hijgen, rochelen, spugen en opgepompt met ingehouden buik als een gorilla voorbijlopen. Daar kwets je tere zieltjes mee.

11 Andersom blijf je zelf te allen tijde interessant kijken.

Ook als een 5-kilogewicht van je stang lazert of je van de loopband valt, doe je of er niks aan de hand is. Ga voor de spiegel staan en laat je spieren zien.

12 Hou zo lang mogelijk je apparaat bezet.

Als je klaar bent met je work-out kun je daar gerust nog een half uur op je telefoon zitten scrollen. Je medesporters vinden het gezellig om te wachten.

13 Andersom geldt dat niet.

Dus als je zélf een bezet apparaat treft, kun je gerust bij de sporter in de nek gaan hijgen. Of nog beter: ‘reserveer’ je apparaat door er wat spullen op te leggen! Dan kan niemand erop tot jij zover bent.

14 Als je een apparaat hebt nat gezweet, hoef je het niet af te drogen.

Gewichten hoef je niet op te ruimen. Dat doen de sporters na je graag voor je. Hoe natter je apparaat, hoe beter je bovendien kan zien dat je hebt getraind, ja toch?

15 Laat je handdoek en waterflesje thuis.

Die kun je lenen. Vinden je medesporters mooi, om met je te delen.

16 Vergeet het wachtwoord van je abonnement.

En betaal tot je dood je maandelijkse contributie.

17 Na afloop samen douchen!

Benen scheren, je nagels knippen, je okselhaar föhnen – dat kan allemaal op de sportschool! En spray kwistig met eau de toilette en deodorant. Ik kan niet wachten.

Zie jullie daar! #zinin

Hoe was jouw week? Tips voor Japke-d. Bouma via de soosjals.