Microsoft mag Activison Blizzard (Call of Duty en Candy Crush) nu echt overnemen en zijn positie in smartphonegamen flink versterken

Overname Anderhalf jaar na aankondiging is er groen licht voor de overname van Activision Blizzard door Microsoft. „Sommige van mijn liefste gameherinneringen komen voort uit games van Activision Blizzard”, zegt het hoofd van Microsofts gamedivisie.

Gamecongres Gamescom in Keulen, 2019.
Gamecongres Gamescom in Keulen, 2019. Foto Henning Kaiser/via Getty Images

Microsoft heeft game-uitgever Activision Blizzard nu écht in handen. Na slepende mededingingszaken die meer dan anderhalf jaar in beslag namen, tikt de Amerikaanse techgigant officieel 68,7 miljard dollar (60 miljard euro) neer voor de maker van onder andere schietgamereeks Call of Duty en puzzelgame Candy Crush. De laatste dwarsligger, de Britse mededingingsautoriteit, gaf vrijdag akkoord voor de overname.

„We houden van gaming, we spelen games, we maken games, we weten hoeveel games voor ons allemaal betekenen”, schrijft het hoofd van Microsofts gamedivisie, Phil Spencer, in een bijzonder persoonlijk getint persbericht over de grootste overname die het bedrijf ooit deed. „Sommige van mijn liefste gameherinneringen komen voort uit games van Activision Blizzard.”

Lees ookGrote overname trekt geheimzinnige game-industrie, ongewild, naar de openbaarheid

De overname betekent dat de topman vertrekt, tot vreugde van werknemers

De overname werd al in januari 2022 aangekondigd, te midden van een storm van klachten over (seksueel) wangedrag en discriminatie op de werkvloer van Activision Blizzard. Topman Bobby Kotick zou alle meldingen toen al jaren verborgen hebben. Volgens een bericht van Bloomberg-onderzoeksjournalist Jason Schreier op X kijken werknemers vooral om het aanstaande vertrek van Kotick en andere topmannen reikhalzend uit naar de overname.

Kibbelen over Nintendo

Internationale mededingingsautoriteiten grepen de gelegenheid aan om zich te laten gelden, na jaren van kritiek op het coulante beleid van hen tegenover grote techfusies, zoals de overnames van WhatsApp en Instagram door Facebook. Zowel de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) als de Britse Competition and Markets Authority (CMA) poogde de overname te verhinderen. Volgens Microsoft onterecht: concurrenten Sony en Nintendo hebben ook straks nog veel meer marktaandeel in handen. Er werd daarom aardig wat gekibbeld in de rechtbank, onder andere over de vraag of Nintendo – die zich meer richt op spelcomputers voor kinderen – wel echt een concurrent van Microsoft is.

De FTC was met name bang dat Microsoft de populaire Call of Duty-games naar zijn eigen Xbox-spelcomputer toe zou trekken – spelers met bijvoorbeeld een PlayStation-spelcomputer (Sony) zouden dan in de toekomst deze games niet meer kunnen spelen, tenzij ze een Xbox kochten. Sony en Microsoft sloten eerder dit jaar een deal waarbij Call of Duty in ieder geval voor tien jaar op PlayStation zou blijven. Bij de rechter ving de FTC daarna bot. Nu loopt daar overigens wel nog een hoger beroep. Daarmee hoopt de FTC Microsoft straks te dwingen om Activision weer af te stoten.

De CMA sprak vooral zorgen uit over de relatief jonge cloudgamingtak van Xbox. Het gaat om technologie die het mogelijk maakt om games op een scherm te spelen, zonder deze te downloaden – de daadwerkelijke gamemachine staat in een datacentrum van Microsoft en streamt het beeld naar de gamer.

Op dit moment is er nog betrekkelijk weinig animo voor deze vorm van gaming, maar dat zou in de toekomst kunnen veranderen, waarschuwde de CMA. Met Activision-games in de ene hand en een omvangrijke cloudinfrastructuur in de andere zou Microsoft zichzelf een enorm voordeel verschaffen. Daarop besloot Microsoft om de cloudgamingrechten voor deze games voor vijftien jaar te verkopen aan het Franse Ubisoft – behalve in Europa, waar het van de Europese Commissie de rechten aan álle cloudgamingproviders beschikbaar moet stellen. De CMA keurde de overname daarom alsnog goed.

Historisch bedrijf

Met de aankoop van Activision (8,2 miljard euro omzet) krijgt Microsofts gamedivisie een historisch bedrijf in handen. Activision was in 1979 de eerste gamemaker die zich exclusief op het maken en publiceren van games richtte, in plaats van zelf gamemachines te bouwen. Met de aankoop van Blizzard in 2007 voegde Kotick daarop één van de eerste bedrijven die echt succes had met online games toe aan de gelederen.

Maar het was de acquisitie van smartphonegamemaker King in 2015 die voor Microsoft vermoedelijk de doorslag heeft gegeven. De markt voor smartphonegames is inmiddels net zo groot als die voor alle andere games tezamen. Daar heersen bovenalles Apple (iOS) en Google (Android); Xbox wist nooit voet aan de grond te krijgen. Het inlijven van smartphonehits als Candy Crush zal hun positie significant versterken.