Aangenaam hanteerbaar

Recensie Auto

De Peugeot e-2008 rijdt strak en stil. Sluit je ogen, en je voelt geen verschil met een Mercedes van 80 mille, schrijft Bas van Putten.

Foto’s Merlijn Doomernik

De elektrische Peugeot e-2008 heeft een nieuwe batterij. Die is met 54 kWh niet veel groter dan het oude 50 kWh-pakket, maar presteert volgens moederbedrijf Stellantis stukken beter. De opgegeven actieradius schiet omhoog van 333 naar 406 kilometer, en dat met 20 pk meer vermogen dan de 136 van de eerste lichting.

Het genoegen heeft zijn prijs. Die ligt voor alle uitrustingsniveaus 2.450 euro hoger. Daarmee blijft ook de duurste e-2008 niettemin onder de bovengrens van 45 mille voor de particuliere aankoopsubsidie van 2.950 euro op elektrische auto’s. Zo koop je dit jaar nog de simpelste e-2008 2.0 voor onder de 38 mille. In absolute zin veel geld, voor Europese stekkerauto’s haast een koopje. Onderhandelaars kunnen de prijs verder drukken bij de dealer. Daar zijn met een benzineautootje als inruilmateriaal vast leuke deals te sluiten, nu de prijzen van fossiele tweedehandsjes pieken en de verkoop van elektrische modellen overal ter wereld vastloopt. De consument is bezig fabrikanten af te straffen voor de hoge prijzen. Daar kan de Europese autobranche helaas maar in beperkte mate iets aan doen door de afhankelijkheid van dure grondstoffen die de goedkopere Chinezen zelf in huis hebben, of anders wel door escalerende veiligheidseisen die auto’s groter, zwaarder en duurder maken. Voor de energietransitie ontstaat zo een zorgelijke situatie. Het stimuleringsfonds voor particuliere EV-aankopen, vorig jaar in geen tijd kaalgeplukt, is op driekwart van het jaar nog halfvol.

Jeugdig setje pensionado’s

De Peugeot biedt wel waar voor zijn geld. Op zicht en gehoor rijd je niet op een koopje. Het digitale meterhuis van de ‘i-Cockpit’ met zijn 3D-effect is prachtig, het stereogeluid is goed, de auto zelf door zijn beschaafde maten en beperkte breedte van 1 meter 77 aangenaam hanteerbaar in de stad. De e-2008 rijdt strak en stil. Sluit je ogen, en je voelt geen verschil met een Tesla van 60 of Mercedes van 80 mille. Daar kan wel iets meer in. De e-2008 is geen optie voor een gezin. De niet riante achterbank en de bagageruimte van 350 liter zijn een parodie op het suv-genre. Maar een hip stel of jeugdig setje pensionado’s kan er veel genoegen aan beleven.

Blijft de vraag wat een Peugeot met deze aandrijflijn had kunnen kosten als dit merk het premium-model had losgelaten en à la Dacia had gekozen voor intelligente versobering. Wat als de e-2008 voor de Euro NCAP Crashtest geen vijfsterrenbunkertje en voor de markt niet weer een mini-suv had hoeven zijn? Dan hadden de ontwerpers er een laag en elegant, eenvoudig eco-autootje van kunnen maken. Dan had Peugeot hem misschien voor 30.000 euro kunnen aanbieden. En was hij vast veel lichter geworden dan de dikke anderhalve ton die hij nu in de weegschaal legt. Citroën is bij monde van zijn nieuwe ceo Thierry Koskas van plan die weg van zinvolle reductie in te slaan en dat voornemen kan niet luid genoeg worden bejubeld. Zonder versobering verdampen de marges. Maak eenvoud dus aantrekkelijk en lichtgewicht het hoogste doel. Gewichtsbesparing drukt ook het verbruik, al maakt de ververste aandrijflijn de zware e-2008 al stukken efficiënter dan de vorige. Hij doet 180 snelwegkilometers van Amsterdam naar Groningen op exact een halve accu. Bij aankomst geeft de boordcomputer een batterijniveau van 50 procent en een restradius van 180 kilometer aan. Dat maakt samen een reëel bereik van 360 snelwegkilometers waar je hem met de 50 kW-versie in de winter al na 150 kilometer begon te knijpen. Het huidige bereik is onder alle omstandigheden voldoende.

Zo is een als suv verpakte mini toch een meer dan acceptabele EV geworden, die er met zijn kubistische carrosserie en tribale lichtsnorharen in de neus nog alleraardigst uitziet ook. De benchmark in zijn klasse werd hij niet. Daarvoor moet je uniek zijn en dat zijn auto’s uit de keuken van Stellantis nooit. Alle stekkerbaksels van het huis – of ze nu Opel Astra of Citroën C4 X heten – delen hun aandrijflijn met deze testauto. Merken zijn voor Stellantis niet meer dan een jasje. Prima jasjes, maar geen kampioenen. Voor de goedkoopste Tesla Model 3 tel je nu na aftrek van subsidie ongeveer hetzelfde neer als voor de e-2008. En het Chinese BYD levert nog dit jaar voor inclusief subsidiekorting 10 mille minder een elektrisch hatchbackje dat voor de Peugeot vast niet dramatisch onderdoet. Zo kritisch is de situatie voor de Europese autobouwers.