Inspectie: toetsen en examens op een derde van middelbare scholen ondermaats

Onderwijs De Onderwijsinspectie onderzocht 127 vmbo-, havo- en vwo-scholen door heel Nederland. Bij een op de drie scholen bleek de examinering onvoldoende.
De Onderwijsinspectie heeft onderzoek gedaan bij 127 vmbo-, havo- en vwo-afdelingen door het hele land.
De Onderwijsinspectie heeft onderzoek gedaan bij 127 vmbo-, havo- en vwo-afdelingen door het hele land. Foto Dieuwertje Bravenboer

Op veel middelbare scholen is de kwaliteit van toetsen en examens niet in orde en worden middelbare scholieren te vaak niet getoetst op stof die ze moesten leren. Dat constateert de Onderwijsinspectie in een donderdag gepubliceerd rapport. Volgens de inspectie is er wel wat verbetering sinds 2019, maar zijn de uitkomsten nog steeds teleurstellend.

Voor het rapport deed de inspectie onderzoek bij 127 vmbo-, havo- en vwo-scholen door heel Nederland. Bij een op de drie scholen was de examinering onvoldoende. De leerlingen kregen hier vaak wel toetsen over de verplichte lesstof, maar vervolgens werd dit niet goed door de school geregistreerd in de zogeheten programma’s van toetsing en afsluiting. Bij een op de acht scholen werd niet alle verplichte examenstof getoetst, bijvoorbeeld omdat scholen in tijdnood verkeerden. De inspectie meldt dat de betreffende scholen dit inmiddels hersteld hebben.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul (VVD) donderdag dat ze blij is dat de „weg naar kwalitatieve goede schoolexaminering is ingeslagen”, maar dat er nog wel ruimte is voor verbetering. Ze is voornemens om gesprekken te voeren met de scholen „om te kijken waar ze geholpen kunnen worden om de toetskwaliteit te verbeteren”.