N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Aanvoerders van clubs uit het betaalde voetbal hoeven dit seizoen geen regenboogband te dragen. Alleen als voetbalclubs dit zelf zien zitten, hoeven zij die om te doen. Dat heeft programmamanager racisme en discriminatie Houssin Bezzai van de KNVB woensdagmiddag laten weten op een online symposium ter ere van Coming Out Day.
Daarmee geeft de voetbalbond toe aan de ophef die vorig jaar ontstond, toen aanvoerders Orkun Kökçü en Redouan El Yaakoubi van de Rotterdamse teams van Feyenoord en Excelsior om persoonlijke redenen weigerden de zogenoemde OneLove-band te dragen. Die band was juist een initiatief om lhbti-acceptatie te bevorderen onder voetballers en fans.
Bij voetbalwedstrijden worden nog altijd geregeld homofobe leuzen gescandeerd en gevreesd wordt dat veel profvoetballers niet uit de kast durven te komen. Op het WK voetbal in Qatar van vorig jaar verbood de FIFA spelers zelfs de OneLove-band te dragen, om het streng islamitische regime niet voor het hoofd te stoten.
Teleurgesteld
Thomas Pruijsen, die zich namens de John Blankenstein Foundation inzet voor acceptatie van lhbti’ers, reageerde teleurgesteld op het besluit van de KNVB. „Ik zou de clubs willen oproepen om de band alsnog te dragen”, zei Pruijsen tijdens het online uitgezonden symposium. „Het lijkt nu net of er geluisterd is naar de criticasters die de band afgelopen seizoen al geen goed idee vonden terwijl wij de boodschap achter de band superbelangrijk vinden.”
De KNVB wil kijken of homofobe spreekkoren tijdens wedstrijden verboden kunnen worden, maar weet nog niet of dit gaat lukken. „Daarin hebben we volledige medewerking van de clubs nodig. Bij antisemitische en racistische spreekkoren kan er direct worden ingegrepen en wordt de wedstrijd direct stilgelegd”, zei Bezzai woensdag. „Dat moet bij homofobe spreekkoren ook het geval zijn.”