N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Oorlog in Oekraïne Rusland kwam sinds de invasie nauwelijks vooruit rondom Avdiivka in Donetsk. Met hernieuwde strijdlust probeert het daar nu verandering in te brengen. „Een nieuwe beslissende strijd in de oorlog is begonnen”.
Met hernieuwde strijdlust heeft Rusland de aanval geopend op de Oekraïense frontstad Avdiivka. De Russische strijdkrachten proberen aan de noord-, zuid- en oostkant van de belegerde stad in de Donbas op te rukken, met de inzet van een flinke hoeveelheid mankracht en materieel, stevige artilleriebeschietingen en massale luchtaanvallen met drones en vliegtuigen. „Een nieuwe beslissende strijd in de oorlog is begonnen”, schrijft de Oekraïense militair journalist Joeri Boetoesov.
Het lijkt een van de grootste aanvallen op de stad tot nu toe, stelt de Oekraïense majoor Maksim Morozev die in het gebied gelegerd is, tegenover Radio Svoboda. De Russische troepen proberen de stad vermoedelijk te omsingelen.
Analisten van de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) stellen dat de aanval waarschijnlijk een poging is om Oekraïense mankrachten bij het tegenoffensief weg te halen. Een omsingeling zien ze nog niet snel gebeuren: „[Dat] zou zeer waarschijnlijk meer troepen vergen dan Rusland momenteel heeft ingezet”.
Zwaar militair versterkt
Avdiivka is een van de militair zwaarst versterkte steden langs het front in de Donbasregio. De stad grenst aan de demarcatielijn van de 2014 en 2015 bevochten (en door Rusland militair gesteunde) separatistische ‘volksrepubliek’ Donetsk. De stad is zo goed verdedigd dat de Russische strijdkrachten sinds het begin van de massale aanval op Oekraïne, vorig jaar, alleen aan de flanken van Avdiivka wat terreinwinst wisten te boeken.
„Avdiivka is van strategisch belang voor de Russische Federatie, aangezien deze stad feitelijk de toegangspoort is tot Donetsk”, schrijft militair analist Boetoesov. Hij noemt de regionale hoofdstad Donetsk het belangrijkste communicatieknooppunt in de bezette gebieden. „Om voet aan de grond te krijgen in de veroverde Donbas moet Poetin de frontlinie weghalen van Donetsk.” De stad ligt nu slechts tien kilometer van het front.
In de belegerde stad wonen nauwelijks nog burgers. Voor de oorlog had Avdiivka meer dan 30.000 inwoners. Na de invasie sloeg de bevolking op de vlucht. Tegen de zomer waren er nog 2.500 inwoners over. Vorige week verlieten nog elf mensen de stad.
Geen burgerslachtoffers
Oekraïne zou het liefst zien dat alle burgers hun woning verlaten, zolang de gevechten voortduren. „Elke dag zijn we bezig mensen ervan te overtuigen om te evacueren”, zegt Vitaly Barabasj, hoofd van het stadsbestuur, tegen Radio Svoboda. Toch zijn tijdens de massale aanval van afgelopen dagen volgens Barabasj geen burgerslachtoffers gevallen. „Mensen gingen gewoon niet naar buiten.”
In Russische oorlogspropagandakanalen wordt bij Avdiivka een terreinwinst van tot wel twee kilometer geclaimd. Oekraïne ontkent dit. De Russische claims zijn niet onafhankelijk bevestigd en niet ondersteund met beeldmateriaal.
Hoewel Oekraïne heeft aangekondigd komend jaar ruim een vijfde van de nationale begroting aan defensie te besteden, blijft het land voor zijn oorlogsinspanningen zeer afhankelijk van buitenlandse steun. Gevreesd wordt dat deze steun onder druk komt te staan, nu de nieuwe oorlog rondom Gaza internationaal de aandacht opslokt. De Verenigde Staten, Oekraïnes grootste donor, pauzeerden onlangs de toezegging van een miljardensteunpakket omdat hiervoor onvoldoende steun bleek in het Congres.
Voor een overleg met de ministers van Defensie van de NAVO-lidstaten, reisde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky woensdagochtend naar Brussel. Hier maakten de VS bekend dat ze ondanks de nationale begrotingskwestie toch een steunpakket van 200 miljoen dollar aan Oekraïne kunnen geven. In dit pakket zitten onder andere luchtafweerraketten en precisiewapens. België maakte bekend vanaf 2025 ook F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te willen overdragen. Ook kondigde de Belgische premier Alexander de Croo een steunfonds ter waarde van 1,7 miljard euro aan. Het geld is afkomstig uit de belastinginkomsten van wegens de sancties bevroren Russische tegoeden, en zal worden ingezet voor militaire uitrustingen, humanitaire steun en macro-economische hulp.
Zelensky liet vooraf weten welke drie onderwerpen hij wilde bespreken: versterking van de Oekraïense luchtafweer, met name in het zuiden rond de havens van Odesa en de Donau-havens van Izmajil en Reni. Ten tweede, de levering van langeafstandsraketten en langeafstandswapens – waar zijn bondgenoten telkens terughoudend in blijven. Tot slot: artillerie. „Dit gaat niet om het tegenoffensief, dat gaat één kant op, maar je moet je ook verdedigen”, zei Zelensky tegenover Oekraïense media.