Australische journalist vrijgelaten na drie jaar gevangenschap in China

Persvrijheid In 2020 verdween televisieverslaggever Cheng Lei plots van het scherm. Kort daarvoor had ze zich kritisch uitgelaten overde manier waarop Beijing de coronacrisis aanpakte.
Cheng Lei was bijna tien jaar vanuit Beijing actief als presentator en verslaggever voor de Engelstalige Chinese staatszender CGTN
Cheng Lei was bijna tien jaar vanuit Beijing actief als presentator en verslaggever voor de Engelstalige Chinese staatszender CGTN Foto Han Guan/AP

De Australische journalist Cheng Lei is na ruim drie jaar vrijgelaten door China. Dat maakte de Australische premier Anthony Albanese woensdag bekend. Cheng zat in Beijing vast op grond van „het illegaal verstrekken van staatsgeheimen aan een ander land”.

De journalist, die in China werd geboren en in Australië opgroeide, zou inmiddels in Melbourne zijn herenigd met haar twee kinderen en familie nadat de „juridische procedure in China werd afgerond”, aldus Albanese. Volgens het Chinese ministerie van Staatsveiligheid zou Cheng het land zijn uitgezet nadat ze haar volledige straf had uitgezeten, zo melden internationale persbureaus.

Als presentator en verslaggever voor de Engelstalige Chinese staatszender CGTN werkte Cheng tien jaar vanuit Beijing. In 2020 verdween ze plots van het scherm, net als haar gegevens in haar verslaggeversbiografie op de de website van haar werkgever. Later bleek ze op een geheime locatie „onder surveillance” van Chinese autoriteiten, nadat ze was gearresteerd op verdenking van het delen van staatsgeheimen met een ander land.

Kritisch op aanpak pandemie

Cheng zou voor haar arrestatie op Facebook kritiek hebben geuit op de manier waarop de Chinese overheid en president Xi Jinping de coronacrisis aanpakten, die toen volop woedde. Twee jaar later werd ze achter gesloten deuren berecht — ook de Australische ambassadeur in China werd de toegang tot het proces belet.

De kwestie zette de diplomatieke houdingen tussen Australië en China op scherp. De Australische regering uitte tegenover Beijing herhaaldelijk haar bezorgdheid over Chengs gevangenschap en de toestand waarin ze verkeerde. Daarnaast zette de Australische oproep tot internationaal onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus, dat in China werd ontdekt, kwaad bloed bij China. Albanese kondigde woensdag in zijn verklaring wel aan dat hij dit jaar nog een bezoek aan China zal brengen.