N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
De Tweede Kamer heeft dinsdag de zogeheten spreidingswet goedgekeurd, meldt persbureau ANP. De wet moet voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over Nederlandse gemeenten zorgen. De Kamermeerderheid betekent een eerste belangrijke stap voor het ten uitvoer brengen van de politiek gevoelige wet, die ruim een jaar geleden door het demissionaire kabinet-Rutte IV werd aangekondigd. Toch is het hoogst onzeker of de wet de laatste horde, de stemming in de Eerste Kamer, zal halen. In elk geval BBB, met zestien zetels de grootste partij in de Senaat, zal dwarsliggen.
De spreidingswet is een politiek antwoord op de aanhoudende capaciteitsproblemen, en daarbij horende geregeld schrijnende situaties bij het aanmeldcentrum in Ter Apel van afgelopen jaar. Honderden mensen sliepen hier tijdens het dieptepunt buiten. De opvangcapaciteit van Ter Apel stuitte op deze limieten, omdat opvanglocaties in andere delen van Nederland te weinig permanente plekken voorzagen. Afgelopen maand nog onderstreepte demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) de noodzaak van de wet, omdat Ter Apel opnieuw haar maximale opvangcapaciteit dreigde te bereiken.
Binnen zijn partij kan Van den Burg overigens niet op steun rekenen voor de wet. Toen de Kamer er afgelopen maand toe besloot het wetsvoorstel niet controversieel te verklaren, waardoor een stemming niet over de verkiezingen de verkiezingen in november hoeft te worden getild, sprak VVD’er Ruben Brekelmans van „een kwalijke zaak”. „Een linkse meerderheid onder aanvoering van het CDA ontneemt de kiezer de kans zich over deze wet uit te spreken”.
Lees ook: Staatssecretaris leurt met asielwet die hij eigenlijk ook niet ziet zitten