Totale Nederlandse studieschuld opgelopen tot 28,2 miljard euro

Studieschulden Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 is de studieschuld meer dan verdubbeld. Voor 2015 was de gemiddelde studieschuld 4,7 duizend euro. Inmiddels is dat 17,1 duizend euro.
Rond 8.000 studenten en oud-studenten demonstreren op het Museumplein voor volledige compensatie van hun onder het leenstelsel opgebouwde studieschuld.
Rond 8.000 studenten en oud-studenten demonstreren op het Museumplein voor volledige compensatie van hun onder het leenstelsel opgebouwde studieschuld. Foto Dirk Hol/ANP/Hollandse Hoogte

De totale Nederlandse studieschuld was begin 2023 opgelopen tot 28,2 miljard euro, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Begin 2022 was de totale studieschuld nog 1,7 miljard euro lager. In Nederland hebben 1,6 miljoen huidige en voormalige studenten een studieschuld.

Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 is de studieschuld meer dan verdubbeld. In eerste instantie nam ook het aantal mensen met een studieschuld toe, maar sinds 2021 blijft dat aantal zo ongeveer steken op 1,6 miljoen. Dat betekent dat de gemiddelde studieschuld blijft stijgen. Vóór de invoering van het leenstelsel was de gemiddelde studieschuld 4,7 duizend euro. Inmiddels is dat 17,1 duizend euro.

Veel mensen komen ver boven dat gemiddelde uit. Meer dan 120.000 mensen hebben een schuld van meer dan een halve ton. Mensen tussen de 25 en 30 jaar hebben de grootste schuld; gemiddeld moeten zij bijna drieëntwintig duizend euro aflossen. Sinds 2023 is het niet meer toegestaan om een studieschuld te verzwijgen bij de aanvraag van een hypotheek, waardoor de maximale hoogte van een hypotheek flink lager uitkomt.

Het Financieele Dagblad berekende begin deze maand dat de rente op studieleningen rond de 2,55 procent wordt de komende vijf jaar. Dat is meer dan vijf keer zoveel als de 0,46 procent die aflossers momenteel moeten betalen.

Leenstelsel afgeschaft

Het leenstelsel, dat de totale en individuele studieschulden rap heeft doen stijgen, is sinds het huidige studiejaar afgeschaft. De Tweede Kamer, waaronder initiële voorstanders PvdA, VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie en CDA, besloot na zeven jaar dat het leenstelsel tóch een vergissing was.

De basisbeurs keerde dus — in versoberde vorm — terug, zo viel te lezen in het coalitieakkoord van het gevallen kabinet-Rutte IV. Studenten die tijdens het leenstelsel een schuld hebben opgebouwd, worden amper gecompenseerd; zij krijgen zo’n 1.400 euro. Studenten die vóór het leenstelsel studeerden, kregen ongeveer tien keer zo veel aan basisbeurs uitgekeerd.

Lees ook Basisbeurs goed nieuws voor nieuwe studenten, maar lenen en bijbaan blijven noodzaak