Let op! Dit zijn GEEN tips voor vrouwen op het werk

Glazen plafond, loonkloof, seksisme – krijgt geregeld de vraag of ze tips heeft voor vrouwen op het werk. Maar die geeft ze niet. Ze kijkt wel uit. „Als je tips geeft aan vrouwen, word je meteen gecanceld.”
Illlustratie Tomas Schats
Illlustratie Tomas Schats

Af en toe word ik door bedrijven gevraagd om een lezing te geven over de ‘verschillen’ tussen vrouwen en mannen op het werk. Er is een berg aan wetenschappelijk onderzoek dat loonkloven, seksisme en glazen plafonds aantoont, en daar vertel ik dan wat over. We lachen wat af, want hé: het moet wel leuk blijven. Anders ben je een zeikerd, als vrouw. En zit je in ‘de slachtofferrol’.

Maar als ze me vervolgens vragen of ik tips heb voor vrouwen, hoe je ondanks al die ellende tóch aan de top komt, hou ik me stil. Ik kijk wel uit! Tips geven aan vrouwen is een mijnenveld.

Want zodra je maar een zweempje van een indruk geeft dat vrouwen zich af en toe wellicht een tikje meer als mannen zouden moeten gedragen (je merkt dat ik het heel voorzichtig formuleer) worden veel vrouwen woedend. Vrouwen zijn goed zoals ze zijn, en hoeven niets aan hun gedrag te veranderen! Zorg er liever voor dat bedrijven en mannen zich aanpassen aan de vrouwen!

Om over de mannen nog maar te zwijgen die gelijkwaardig behandeld willen worden én die uit de film Barbie weten wat er gebeurt als vrouwen té veel nuttige informatie krijgen – dan komen mannen aan de zijlijn te staan. Dat is uiteraard het laatste wat we moeten willen. Nou ja, een mijnenveld dus, waarin je zomaar gecanceld kan worden. Dus nee, dankje.

En dus dacht ik: weet je wat ik doe? Ik geef tips aan íédereen op het werk die soms moeite heeft haar, zijn of hun carrière van de grond te krijgen. Dus nog even voor de zekerheid: dit zijn geen tips voor vrouwen, maar voor iedereen op het werk! Ik was nog nooit zo inclusief, mensen.

1 Slik wat vaker je twijfel in

Een beetje twijfel is prima – ‘Kan ik dit wel?’ ‘Wat als ze erachter komen dat ik niks kan’ – sterker nog: je werk wordt er beter van. Maar ga er niet de hele dag over lopen zeuren. Als je dat wel doet, krijgen je collega’s de indruk dat je niks kan. Wat dat betreft is twijfel als een onderbroek: supernuttig, maar niet iedereen hoeft hem te zien.

2 Je hebt van die collega’s die elke zin beginnen met ‘sorry’

‘Sorry dat ik het zeg’, ‘sorry dat ik adem’, ‘sorry dat ik gisteren ben aangereden waardoor ik vandaag wat later op het werk ben’ – stop daarmee! Collega’s die voortdurend sorry zeggen, worden minder serieus genomen.

3 Als je iets wilt, zal je erom moeten vragen

Ja, dat is eng. Veel collega’s denken dat hun harde werk vanzelf wordt opgemerkt. Haha, nee dus. Weet je baas veel. Vraag dus om een hoger salaris, vraag om die corner office en al die andere zaken waar je van droomt op je werk. Als je dat niet doet, krijgt de collega het die het wél vroeg.

4 Zoek een mentor

Hoe groter je netwerk, hoe meer succes. Zoek daarom collega’s die je vertrouwt en jou kunnen leren hoe het werkt. Vraag mensen die iets kunnen wat jij ook wil leren – niemand zal dit weigeren – het is een enorm compliment als je gevraagd wordt! En jij hebt een bondgenoot voor het leven.

5 Impopulaire mening: ga in de eerste jaren van je carrière niet parttime werken

Fulltime leer je het vak sneller, en hoor je het meest. Doe af en toe het licht uit op je werk. Je werk wordt er leuker van, én je bent er op strategische momenten als de leuke klussen worden verdeeld. Overwerk hoort er soms bij, naai nooit iemand en bereid je voor op tegenwind. Werk is niet altijd leuk.

6 Je Bent Geen Hulp in de Huishouding

Bananenschillen, koffiebekertjes, gebruikte theezakjes – jij bent er niet om rommel van anderen op te ruimen. Je hoeft ook niet alle kraamcadeaus, kaarten of bloemetjes voor collega’s te regelen. Hoe vaker je koffie haalt voor je collega’s, hoe lager je salaris.

7 Stel je aan nieuwe collega’s voor met je voor- én achternaam

Zeg erbij wat je functie is. Bedenk iets waar je trots op bent in je werk. Dan ben je voorbereid als een collega het vraagt, en hoef je niet te giechelen dat je dat zo’n moeilijke vraag vindt.

8 Geef collega’s alleen complimenten over hun werk, niet over hun uiterlijk

Accepteer, andersom, complimenten aan jouw adres zonder ‘downplayen’. Zeg dus niet dat je het zelf ook niet verwacht had, of dat je je presentatie in een kwartiertje in elkaar draaide – zeg gewoon met een stralende lach ‘dankjewel!’

9 Accepteer het niet als je baas of nare collega’s je ‘schatje’, ‘snoes’, of ‘lieverd’ noemen

Zeg dat ze daarmee moeten stoppen omdat ze anders een slechte naam krijgen op het werk. Datzelfde geldt voor badinerende grapjes of ongewenste aanrakingen. Vraag een aardige, potige collega om hulp, als het niet stopt.

10 Als ze je vragen of jullie van plan zijn om snel zwanger te worden lach dan vriendelijk

En zeg vervolgens: „Dat moet je aan mijn man/vrouw vragen – die bepaalt alles bij mij thuis!”

11 Maak je verhaal af

Laat je niet onderbreken. Sterker nog, af en toe heel lomp en dom doen brengt je verder dan je zou denken. Gewoon een stapel papieren van een vervelende collega op de grond gooien en weer doorlopen, zorgt er bijvoorbeeld voor dat je enorm stijgt in de pikorde. Hetzelfde geldt voor het wegpakken van een bekertje koffie van iemand die bij de koffieautomaat staat te wachten tot-ie klaar is. Er zullen altijd mensen zijn die je stom vinden. Probeer daar van te genieten.

12 Sta vooraan als er iets gevierd wordt, maak je uit de voeten als er iets fout is gegaan

Ik ken mensen die alleen maar hogerop zijn gekomen door altijd op de foto te staan bij iedere opening, prijsuitreiking of beursgang – iedereen associeert je met succes.

13 En tot slot: bluffen

Ik ken iemand die bij een openstaande managementfunctie gewoon in het kantoor is gaan zitten. Er werd zo slecht gecommuniceerd in het bedrijf dat niemand wist wie haar aangenomen had, maar iedereen was blij dat het geregeld was. Ik bedoel eigenlijk: geloof in jezelf. Als jij dat niet doet, wie dan wel?