ITA stelt onafhankelijk onderzoek in naar grensoverschrijdend gedrag na vertrek actrice

Theater Actrice Hélène Devos maakte onlangs bekend te willen stoppen bij Internationaal Theater Amsterdam vanwege „fysiek en mentaal misbruik”. Het ensemble zegt nu een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar die signalen.
Hélène Devos maakte al sinds 2011 deel uit van het vaste ITA-ensemble.
Hélène Devos maakte al sinds 2011 deel uit van het vaste ITA-ensemble. Foto Werry Crone

Het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) stelt een onafhankelijk onderzoek in naar signalen van „mentaal en fysiek” grensoverschrijdend gedrag. Dat stelt het ensemble in een reactie op actrice Hélène Devos, die onlangs op Instagram bekendmaakte na dertien jaar te stoppen. Dat deed ze naar eigen zeggen omdat ze „ernstig mentaal en fysiek misbruik heeft ondervonden en gezien”.

De actrice zei op Instagram dat ze jarenlang heeft geprobeerd een gesprek over de gebeurtenissen te hebben, maar dat ze iedere keer werd tegengewerkt. Volgens ITA heeft er inmiddels een gesprek met Devos plaatsgevonden naar aanleiding van haar bericht en heeft ze daarin gezegd dat ze niet gaat stoppen. Op initiatief van de directie vindt er nu een onderzoek plaats waarin de signalen, die Devos ook noemde, onderzocht zullen worden.

Devos lichtte in haar bericht niet toe wat haar is overkomen. ITA, voorheen Toneelgroep Amsterdam, zegt in een verklaring dat er in de afgelopen jaren al diverse maatregelen zijn genomen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Zo zijn er een externe vertrouwenspersoon en intimiteitscoördinator aangesteld. Devos behoort sinds 2011 tot het vaste ITA-ensemble. In die tijd speelde ze in producties als Kings of War, Oedipus en Koningin Lear.